Ово мистериозно острво се окреће око своје осе (VIDEO)

GS
Foto: YouTube

Ел Ојо, познато и као Округло око (Eye Island) или Circular Island, јединствено је мистериозно плутајуће острво које се налази у делти ријеке Парана у сјевероисточној Аргентини (34°15'07.8″ С 58°49'47.4″ W).

Острво, пречника око 120 метара, готово је савршеног кружног облика и специфично је по непрекидној ротацији око своје осе.

Острво је 2016. године открио аргентински редитељ Серхио Нојшпилер, тражећи локацију за свој филм о паранормалним појавама. Тек када се вратио на то мјесто, схватио је да је острво промијенило положај, а кретање су потврдиле и Googleovi сателитски снимци снимљени у различито вријеме. Снимци су показали и да острво постоји у делти ријеке Парана двадесет година, од 2003.

Плутајућа острва постоје широм Земље. Настају када се ријечном биљу коријен одвоји од дна јер је вода постала предубока. Уобичајено је да се помичу, односно вјетар их покреће амо-тамо.

У језеру Титикака, на примјер, групу од 120 таквих плутајућих острва настањује племе Уру, али они захтијевају стално одржавање због своје њежне и нестабилне структуре. Међутим, за разлику од њих, Ел Ојо је изненађујуће чврст и компактан, преноси Дневник.хр.

 

#mondaymotivation #TheEye #kickstarter #crowdfunding pic.twitter.com/kwMXdOPrKp

— El ojo Project (@OjoProject) September 19, 2016

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана