Ово је једна од најљепших али и најопаснијих плажа на свијету

GS
Foto: Kapai

Постоји ли уопште неко ко још није пожелио савршен љетни одмор на Хавајима? Ако и постоји, сад би сигурно аплаудирао руком о сто и викнуо: "Ето! Јесам вам рекао!"

А за све би била крива плажа Ханакапиаи смјештена у величанственом парку На Пали. Рајска пјешчана плажа изгледа посебно примамљиво љети, али  купање овдје се не савјетује. Штавише, наћи ћете је на попису најопаснијих плажа свијета.

Разлог лежи у њеним дивљим морским струјама, а ово највише долази до изражаја зими када се огромни валови разбијају о њене стијене, гутајући цијелу обалу. Кога овдје улови морска струја и однесе у море, црно му се пише. Најближе сигурно обално подручје је удаљено скоро 10 километара, па су шансе за преживљавање прилично мале.

Штовише, најмање 15 жртава утапања још увијек нису пронађена, а процјењује се да се сваке године овдје утопи око десетак људи. Неки кажу да их је и више. Туристе чак дочекује знак упозорења да се од 2014. године овдје утопило преко 80 људи.

Ово је спекулација и нико није потврдио ту бројку, али довољна је да застраши људе и спријечи их од потенцијалне катастрофе. Чак је и сама локација плаже опасна колико и примамљива. До ње нема уређене цесте, али ћете зато наићи на неколико морских шпиља.

Али, то не спречава туристе да уживају на њој. Барем љети, када су прилике сигурније, а њена плажа постаје одлична локација за пикник, ако не већ и купање.

Сама плажа налази се недалеко од стазе Калалау, једне од најпопуларнијих планинарских стаза Хаваја. Дугачка је 18 километара, а повезује предивну плажу Ке'е с долином Калалау. Сматра се једном од најљепших, али и најопаснијих стаза не само на Хавајима већ и на подручју цијелог САД-а.

Чак и њена опасност нема везе са самом стазом већ нас враћа на оно с почетка приче – људи који су страдали на њој, страдали су углавном тако што су се купали на опасним плажама или пали у море с литица. У близини су и славни слапови Ханакапиаи, високи 91 метар. Приступ њима је такође изазован, али исплати се труда.

Након свега што сте чули и видјели о овој плажи, можда ће вас изненадити податак да је ријеч о једној од најпопуларнијих туристичких атракција. А можда и неће - штавише, можда сте сад још више заинтересовани за Хаваје и све љепоте које скрива у својој дивљини, преноси Пункуфер.хр

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана