Ово је чек-листа 10 важних савјета за безбедно путовање

Blic.rs
Ово је чек-листа 10 важних савјета за безбедно путовање

Планирате да аутомобилом идете на годишњи одмор.

Ако не желите да се све претвори у велику збрку и да не знате шта ћете прије, на вријеме размишљајте о неопходним провјерама. Направите чек-листу пред путовање.

14 дана пред пут - Провјера аутомобила

Најбоље је да се возило преконтролише у овлашћеном сервису. Уколико вам се ближи редован сервис можете контролу обавити непосредно пред пут. Уколико не, обавезно провјерите уље, кочнице, гуме (дубина шаре). Неке од ових ствари можете и сами да обавите.

12 дана пред пут - Спремите папире

Нарочито ако путујете у иностранство. Дакле, возачка и саобраћајна дозвола, полиса осигурања, лична карта пасош, као и зелени картон за државе гдје је и даље овај документ неопходан  Савијет: скенирајте документа и такве слике чувајте на вашем е-mail налогу за сваки случај.

10 дана пред пут - Ажурирајте навигацију

Навигација је постала малтене неопходно средство за сналажење у иностранству. Замислите ситуацију да лутате неком земљом, док вам дjецу хвата нервоза на задњем сjедишту. Дакле, постарајте се да мапе на вашем навигационом уређају буду ажурне.

7 дана пред пут - Прибор за прву помоћ

Када сте задњи пут проверили да ли посjедујете сву неопходну опрему у аутомобилу? Пред путовање је прави тренутак, свакако. Подсjећамо: комплети за прву помоћ морају бити стандардизовани, а имајте на уму да у појединим земљама, попут Грчке неопходан је апарат за гашење пожара.

5 дана пред пут - Забавни програм - организација за децу

"Тата јесмо ли стигли?", "Још колико морамо да путујемо?", "Хоћу напоље, тата!" - уколико вам оваква питања иду на нерве, набавите неку врсту забаве за своје малишане. Џепна конзола, мобилни телефон, таблет-рачунар, избор је на вама.

3 дана пред пут - Купите моторно уље

Чак и модерни аутомобили троше извjесну количину уља између интервала редовне замjене. Дакле, паметни возачи увијек прије дужег путовања набаве моторно уље, јер нико не жели да му се којим случајем упали лампица, а сервиса нема на видику. Један литар је сасвим довољан.

2 дана пред пут - Упишите важне бројеве

Украдена вам је кредитна картица. Шта сад? Забиљежите негдје број кол центра са полеђине картице или се распитајте у банци. Преко интернета можете да сазнате бројеве телефона помоћи на путу у државама кроз које пролазите.

Дан пред пут - Правилно се спакујте

Равномјерно распоредите терет по пртљажнику. Теже ствари иду на саму клупу, док сигурносни троугао и комплет прве помоћи морају бити лако доступни. Правило је да уколико имате кровни носач терет равномјерно распоредите и да у њега не стављате чврсте кофере.

Дан путовања - Понесите резервни кључ

Заборавили сте кључеве у аутомобилу и сад не можете да уђете јер је закључано. Да, дешава се. Зато памету у главу, јер замислите да вам се оваква непријатност догоди на хиљаду километара од куће. Резервни кључ носите обавезно са собом и, наравно, не држите га у аутомобилу.

Дан путовања - Припремите храну

Наравно, водите рачуна да носите суву храну која се не квари. Грицкалице, сендвичи, разне врсте бисквита саставни су дио сваког путовања са децом. Љекари препоручују да се током вожње пије доста течности и конзумира воће.

Главни савет - Распоредите вријеме вожње

Непрекидна вожња од 10 сати је малтретирање и за возача и за машину. Планирајте гдје ћете да одморите, можда чак и преноћите и заиста направите од путовања уживање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана