Овe државе немају ријеке на својој територији

GS
Foto: Facebook

Tо су углавном пустињске земље, гдје су падавине и извори воде ријетки, а нема довољно воде да би се створиле праве ријеке или ријечна корита.

Поред тога, неке од ових земаља су једноставно премале да би имале ријеке (као многа мања острва, градови-државе или једноставно имају само сезонски ток воде, што се технички не квалификује као стална ријека. Према овом критеријуму, постоји 19 различитих земаља које немају сталне природне ријеке, то су:

Комори

Џибути

Либија

Бахами

Бахреин

Кувајт

Малдиви

Оман

Катар

Саудијска Арабија

УАЕ

Јемен

Малта

Монако

Ватикан

Кирибати

Науру

Тонга

Тувалу

Пустињске нације и сушна клима

На овој листи постоји велики број земаља које због своје климе немају ријеке.

Државе које су првенствено пустињске, или које имају посебно сушну климу, обично немају ријеке или нису у стању да одржавају сталне ријеке током цијеле године.

Од њих, Саудијска Арабија је далеко највец́а по површини. Пошто је Саудијска Арабија пјесковито, суво и вруц́е мјесто, једноставно је превише сушно и превише топло за много падавина, а оно што падне, одмах се апсорбује или испарава на вруц́ини.

Овдје не постоје ријеке или вец́е водене површине, осим оаза, које искачу преко пустињских пјешчаних дина.

Готово половина питке воде у Саудијској Арабији долази од десалинизације морске воде. Многи се питају је ли то рјешење за будућност свијета, у којем све више говоримо о оскудици воде.

Слично томе, Либија је друга највец́а земља без ријеке по површини, уједно и највец́а земља у Африци која је без ријеке.

Вец́и дио земље чини либијска пустиња, која је једно од најсушнијих мјеста на земљи. Падавине су овде изузетно ријетке, а реке не постоје. Међутим, подземне воде постоје и обезбјеђују свјежу воду за 6,7 милиона људи који овдје живе. Поред тога, испод земље постоји велики водоносни слој који може развити државу у будућности и пружити вец́и извор свјеже воде становницима.

Друге такве пустињске или суве климатске земље без ријека су Кувајт, Оман, Катар, Уједињени Арапски Емирати и Јемен.

Архипелаг и острва

Друга врста земаља која обично нема природне ријеке су мале острвске државе или архипелаг.

Нека од ових острва су једноставно премала да би кроз њих текле ријеке, или су изведена из тврдих, порозних вулканских стијена, без присуства природних извора.

На примјер, острвска држава Комори је толико мала, са укупном површином од око 2.000 квадратних километара, да кроз њу не протичу ниједна ријека.

Ове мање државе немају простор за стварање правилног ријечног тока.

Остала мала острва без ријека укључују Бахаме и Лукајански архипелаг Западне Индије у Атлантском океану који је једноставно превише раван да би створио прави ријечни ток; Бахреин у Персијском заливу; Малдиви у Индијском океану; Малта у Средоземном мору и Кирибати, Маршалска острва, Науру, Тонга и Тувалу, који су све острвске државе или дио архипелага у Океанији, преноси б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана