Опасно по живот: Упркос упозорењима, туристи иду на радиоактивне плаже

B92
Foto: Shutterstock/Arnika Ganten

ГУАРАПАРИ- На југу Бразила се налази приобални град Гуарапари, који је познат по својим плажама с бијелим пијеском, на које долазе бројни туристи упркос томе што је пијесак радиоактиван. За све је "крив" доктор Силва Мело који је 1972. године тврдио да ће "ваљање" у пијеску благотворно дјеловати на болести попут артритиса и рака.

Гуарапари је популаран и међу туристима, али и домаћим становништвом које овјде улаже у викендице и куће на мору. И све то упркос чињеници да су његове плаже тј. пијесак радиоактиван.

Ово није необичан феномен на бразилским плажама које се протежу уз Атлантик сјеверно од Рио де Жанеира, али оне нису познате као ова. Премда многи на појам "радиоактивног" помишљају на катастрофе попут Чернобиља, треба подсјетити да постоје велике нијансе и да није свака радијација резултат људског дјеловања. О чему се онда овдје заиста ради?

Већ крајем 19. вијека аустријски научник Карл Ауер је приметио да пијесак с ових плажа садржи моназит, фосфатни минерал који укључује радиоактивни уранијум и торијум. Иначе су рудници моназита били једни од носиоца бразилске индустрије прије Другог свјетског рата, након којег рударство преузимају Аустралија и Јужна Африка.

Но, да се вратимо из рудника на плаже. Помислили бисмо да с обзиром на радиоактивни пијесак овдје нема туриста нити купача. Заправо је ситуација обрнута, а за све је "крив" доктор Силва Мело, који је 1972. године подстицао људе да легну у пијесак или да се чак затрпавају њим. Тврдио је како природно зрачење може да дјелује благотворно на болести попут артритиса и рака.

Није било потребно много времена да хиљаде туриста навали попут веселе дјеце у пијесак. Запослени из Бразилске нуклеарне агенције ухватили су се за главу и питали се: зар од свих плажа свијета?

Када је плажа постала хит који се рекламира чак и на бразилским рекламама, почели су да моле људе да не остају дуго на плажи јер гама-зрачење може да продре у тијело и да проузрокује канцер. Потом су предложили да се пијесак који има високу концентрацију моназита уклони, а трошак настао уклањањем био би компензован продајом минерала.

Засада је све као прије: туристи долазе и ваљају се по пијеску.

Сматра се да су дан или два проведена овде релативно безопасна, али свака посјета је дефинитивно на сопствену одговорност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана