Одрживи град у ком влада хармонија и јединство: Ауровил на југу Индије многи сматрају идеалним мјестом за живот

GS
Foto: Shutterstock

Свако ко гаји идеалистичке идеје, требало би да посјети "Град зоре" - чија сврха је да се оствари јединство и превазиђу све подјеле у друштву.

У држави Тамил Наду, на југу Индије налази се експериментални град-држава по имену Ауровил. Оно по чему је он специфичан јесте живот посвећен одрживом животу, миру, хармонији и духовности још од 1968. године, када га је основала Мира Алфеса. Данас популарно ословљавана и са "Мајка", чија порука гласи: 

"Ауровил жели да буде универзални град у ком мушкарци и жене из свих земаља могу да живе у миру и прогресивној хармонији, изнад свих вера, свих политика и свих националности. Сврха Ауровила је да оствари људско јединство."

Тежња ка савршенству

На 150 км јужно од града Ченаја и 10 км сјеверно од Пондичерија, налази се Ауровил. Не површини од 20 км квадратних, из пустоши је прије 50 година створен град који данас представља љупко и пријатно мјесто, испуњено са два милиона стабала које су посадили његови становници.

Занимљиво је да њих има 3.000 и нико од становника не користи новац, као ни аутомобиле. Умјесто тога, они се баве култивацијом воћа и поврћа, сами производе већину прехрамбених производа, због чега је самоодржив и самосталан. Другим ријечима, он је основан као одговор на свеприсутне подјеле у друштву.

На самом улазу у Ауровил се налази Центар за посјетиоце у ком се могу сазнати све потребне информације о овом граду. У њему се могу одгледати кратки филмови или изложбе, а такође се могу купити и локални производи. Уколико желите да се мало боље упознате са читавим концептом овог места, можете изнајмити и неки од бицикла и кренути у обилазак највеће знаменитости, преноси Национална Географија

Која се налази у самом центру овог специфичног града - Матримандир, златна сфера која изгледом подсјећа на лоптицу за голф. Окружен баштама и испреплетан дугим стазама које воде од Центра за посјетиоце ка његовом улазу. За Алфасу, ова грађевина представља симбол божанског одговора на човјекову тежњу за савршенством. И свако ко жели да га посјети, може то и да учини уколико резервише карте, дан унапријед. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана