Ништа не опстаје у Далолу: Визуелно прелијепа депресија у којој не живе ни најситнији организми

Agencije
Ништа не опстаје у Далолу: Визуелно прелијепа депресија у којој не живе ни најситнији организми

Без обзира на неповољне услове, микроорганизми успијевају да опстану гдје год да се пронађу, међутим, истражујући непогодна мјеста за живот на земљи научници су открили да постоји мјесто од којег су "одустали“ чак и упорни микроорганизми.

Научницу су поједине оранизме тестирали на екстремно ниским и високим температурама, и успјели су да преживе, али у визуелно прелијепом Далолу не опстају, јер је испуњен сумпорним јамама, отровним гасовима и барама с киселом соли.

Далол се налази у пустињи Данакил, Афарска депресија у Етиопији. На мјесту гдје се сударају три тектонске плоче, цијело ово подручје је веома непредвидиво и сурово. За сада се налази 100 метара испод нивоа мора и још увијек тоне.

Ово је једно од најтоплијих мјеста на свијету, званично најтоплије ненасељено, гдје температура чак ни зими није испод 45 степени Целзијуса, а такође је и мјесто најактивнијих вулканских подручја. Унутар кратера налази се врућа, слана и кисела вода, а и сам кратер је пун соли и отровних гасова због којих ни "свеотпорни" микроорганизми не могу да поднесу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана