Највиша планина на коју људска нога није крочила

Г.С.
Највиша планина на коју људска нога није крочила

Она није највиша планина на свијету, о њој не гледамо специјалне документарце на ТВ каналима, али оно што је још увијек чини јединственом је чињеница да је то највиша планина на планети на коју се још нико није попео.

Планина Мучу Чиш смјештена је на сјеверу Пакистана и са својих 7.456 метара изнад нивоа мора чини дио планинског ланца Каракорам. На њеном врху се још није вијорила застава нити су направљене фотографије.

Многе планине дођу у први план тиме што неко освоји њихов врх. Слично је било с Монт Еверестом, који је тај тренутак дочекао 1953. године, када је људска нога први пут крочила на највиши врх.

“Постоји нека врста ауторства за сваки први успон - попут писца или сликара који ствара нешто од нуле”, каже извршни директор Америчког алпског института Џејсон Мартин.

“Мислим да је највећа и најзанимљивија ствар што се тиче првих успона на дивовским, забаченим планинама попут ове, на којој сте у основи астронаут, управо то - доћи до тог мјеста на којем још нико није био. Још један елемент, наравно, велики је додатни изазов, јер нема информација о томе како то учинити”, истиче Мартин.

Још један азијски врх, 7.570 метара високи Гангкар Пуенсум, и даље је стварна највиша, непосјећена планина на Земљи, али његово мјесто у Бутану (где је планинарење забрањено од 2003.) значи да је овај врх повучен из планинарских експедицијских планова, пише Аваз.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана