Највеће свјетско клизалиште у Бечу данас отвара своја врата уз посебне мјере

Кликс
Foto: Christian Houdek

Бечки ледени сан, једно од највећих клизалишта на отвореном у свијету, отвара данас своја врата.

Ова година је и за становнике Беча пуна одрицања. Отказани су адвентски сајмови и дочек Нове године на отвореном. Међутим, како би се могло одржати популарно клизање на 8.300 метара квадратних испред градске вијећнице, осмишљено је иновативно рјешење. Наиме, сви клизачи ће носити привјесак који вибрира и свијетли када се прекрши сигурносна удаљеност.

Бечки ледени сан на тргу "Ратхаусплац" одржаће се 26. пут и трајат ће 66 дана, све до 28. фебруара 2021. године. За безбрижно клизање догађај ће бити прилагођен тренутној ситуацији. Број посјетилаца ће ове године бити умањен, а умјесто штандова с ​​храном и пићима, клизачима ће бити доступни аутомати с топлим и хладним напицима. Кациге и клизаљке за изнајмљивање темељито ће се дезинфицирати након сваке употребе.

Како би могли безбједно спровести догађај, организатори су увели систем за одржавање социјалне дистанце на клизалишту. Сваки посјетитељ на улазу оставља своје личне податке и преузима "Community Distance Marker". Привјесак ће свијетлити, вибрирати и оглашавати се ако се дистанца од најмање два метра између клизача прекрши. Кад се клизачи размакну, уређај престаје слати упозорења. Породице и разреди се могу пријавити као групе, тако да неће морати одржавати дистанцу једни од других.

Поред упозорења уређај омогућава и евиденцију контаката. За вријеме боравка снима све контакте између клизача који су провели више од 7,5 минута на удаљености мањој од два метра. Подаци се чувају 28 дана и користе се искључиво за обавјештавање контаката у случају заразе.

"Веома је важно да град својим грађанима понуди сигурна искуства чак и у ово посебно вријеме. Будући да смо због коронавируса морали отказати адвентски сајам, одлучили смо Бечки ледени сан отворити већ 24. децембра. За сигурну забаву ослањамо се на иновативан систем "Distance Marker" који упозорава на међусобну удаљеност", рекао је градоначелник Беча Михаел Лудвиг, саопштено је из Eurocomm-PR Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана