Најстарија црква у Србији: У њој се крстио Свети Сава и његова браћа, а сада је штити УНЕСКО

ГС
Најстарија црква у Србији: У њој се крстио Свети Сава и његова браћа, а сада је штити УНЕСКО

НОВИ ПАЗАР - На узвишењу само неколико километара од Новог Пазара налази се најстарији споменик црквене архитектире у Србији, посвећен Светим апостолима Петру и Павлу. Претпоставља се да је ова црква изграђена у деветом вијеку на темељима још старије богомоље која је ту постојала још у шестом вијеку.

- Овде су крштени синови Немањића, Вукан, Немања и Растко. Стефан Немања овде је одржао два државна сабора од којих је посебно значајан онај из 1196. године када се одрекао престола. У овој цркви се замонашио, и одавде је отишао прво у Студеницу а затим и на Свету гору. У овој старој богомољи која одолева вековима, заиста су исписане неке од најбитнијих страница српске историје -рекао је за РИНУ протојереј ставрофор, старјешина Петрове цркве у Расу Томислав Миленковић.

Црква Светих апостола Петра и Павла у Расуједна је од ријетких саграђена у том периоду, а да има кружну основу. Унутар зидина налазе се изузетно важне средњовјековне фреске и живопис у четири слоја. Због своје величанствене архитектре уписана је на УНЕСКО-ву листу свјетске баштине, а у Србији је под строгом заштитом, пише портал Serbian Times.

- Ова црква била је седиште рашких епископа, а касније и рашких митрополитама који су одавде столовали. Окружена је православним гробљем, а надгробни споменици представљају најубедљивије сведочанство о животу и деловању људи у прошлости. Током године ову светињу обиђе велики број верника, али и туристичке групе из иностранства. Јако је важно да и наш народ зна своју прошлост, јер само тако може да има и добру будућност - каже Миленковић.

На локалитету гдје се налази црква рађена су бројна археолошка истраживања. Пронађен је зид из доба Немањића, а овдје су на најбољи и најрепрезентативнији начин представљени споменици Студеничке школе. Током искповања у непсоредној близини Петрове цркве половном прошлог вијека откривено је и велико благо познато као „новопазарски налаз”. Претпоставља се да је ријеч о једном гробу, при чему је уз покојника било сахрањено и све његово богатство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана