На Оштрељу остале само успомене

nezavisne.com
На Оштрељу остале само успомене

Негдје тамо на пола пута, када се крене од Босанског Петровца према Дрвару, у питомини високих крајишких планина смјестила се планина Оштрељ, једна од познатијих ваздушних бања у бившој Југославији.

Омеђена је с једне стране планинским масивом Клековаче, а с друге стране се надовезује на планину Осјеченицу и физички одваја Босански Петровац од Дрвара.

ХИЉАДЕ ТУРИСТА ДОЛАЗИЛЕ У ПОСЈЕТУ: Планина је то од 1.330 метара надморске висине, а нешто ниже, на око 300 метара мање је и истоимена насеобина, познато одмаралиште и свратиште хиљада туриста који су овим друмом, у она сретнија времена, у највећем броју случајева стизали до мора.

Имао је Оштрељ својевремено модерни ски-центар - направљен послије Олимпијских игара у Сарајеву, а чије су ски-стазе и жичара у облику ћириличног слова ф видљиве и из Босанског Петровца.

Даље, ту су биле и пјешачке и бициклистичке стазе кроз борову шуму, смјештајни капацитети и велики број викендица, биле су ту и угоститељске и трговачке радње... Све оно што би једно одмаралиште требало да има.

Поред свега тога, Оштрељ је остао познат и по народном хероју из Другог свјетског рата, Васи Келечевићу, који је рођен и погинуо у овом мјесту.

Старији причају да је завршетком Другог свјетског рата на Оштрељу изграђено велико радничко насеље, стовариште и саобраћајно чвориште.

АВЕТИЊСКИ ПУСТО МЈЕСТО: Међутим, данас је Оштрељ аветињски пусто мјесто, јер су на све стране рушевине и девастирани објекти, а тишину разбијају тек понеки аутомобил или камион...

Од свега је остала само локомотива "пролетерка" и неколико њених вагона - познати "Титов воз", да случајног пролазника или оног ко жели да евоцира успомене, подсјети на некадашње вријеме, када је Оштрељом пролазила ускотрачна пруга.

Међутим, ни локомотива није уз главну цесту, па оном ко не зна није видљива, мада се планира њено премјештање.

Наравно ту је и неколико обновљених, али пустих викендица, те угоститељски објекат "Код Кове", у који сврати понеки путник намјерник да попије кафу, освјежи се или нешто руча.

КЛИМАТСКИ ЦЕНТАР: Једина нада овог раја за очи и душу могла би бити могућност искориштавања његових карактеристика ваздушне бање.

Наиме, Оштрељ је климатски центар који је због велике концентрације озона међу највећим у Европи и, како су здравствени радници раније појашњавали, погодан је за лијечење срчаних и плућних болести и за здравствену рекреацију дјеце.

Како је некада било на овом предивном излетишту, потврдио нам је и Златко Хујић, начелник општине Босански Петровац, који је казао да је Оштрељ одувијек био атрактивно мјесто, посебно у периоду прије посљедњих ратних дешавања на овим просторима.

Како је истакао, прије неколико година општина Босански Петровац је поново довела електричну енергију у ово викенд насеље, чиме су створени предуслови за његов постепени опоравак.

ШАНСА ЗА РАЗВОЈ ТУРИЗМА: "Оштрељ пружа велику шансу за развој туризма, јер има бројне предуслове за то, као што су ски-центар, ваздушна бања, бројне викендице, бициклистичке стазе. Дакле, уз улагања у тај сегмент, Оштрељ би заживио и био примамљив туристима", казао је Хујић.

Према његовим ријечима, општина планира да у наредном периоду премјести локомотиву "пролетерка", која је споменик под заштитом државе, на локацију уз магистрални пут Босански Петровац - Дрвар, како би била видљива и свраћала што више туриста.

Он је поновио да Оштрељ нуди бројне правце за оживљавање туризма на овом простору, али да је за такво нешто потребно привући и улагаче.

Искрено се надамо да ће ово прелијепо излетиште у годинама испред нас оживјети, да ће туристи свраћати да виде "Титов воз", попију и поједу нешто у локалној гостиони "Кова", да ће прошетати боровом шумом и преноћити у неколико тамошњих викендица, чиме би се Оштрељу вратио бар дио некадашњег сјаја.

Одмор у етно-селу  

Неколико километара даље од Оштреља према Дрвару, на раскрсници у Пасјаку, никло је ново етно-село Додиг, чији је идејни творац Божидар - Бобо Додиг.

У овој оази мира и чисте природе сваки путник намјерник може уживати у специјалитетима домаће кухиње, попут колачића са кајмаком, домаћег хљеба од пшеничног и хељдиног брашна, погаче, салате, цицваре, домаћег сира, телетине испод сача и осталог. Све то гост може "залити" домаћом ракијом од дрењина, шљива или крушака, те домаћим вином и осталим традиционалним пићима.

У саставу овог етно-села, које је још у фази изградње, налазе се четири бунгалова и колиба као апартмански дио, што нуди одмор и преноћиште. Посебну драж овом комплексу даје прави домаћински амбијент, тишина и ограда од прућа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана