Мјештани се опраштају од светог дрвета: Срушен храст стар више од 400 година

Г.С.
Мјештани се опраштају од светог дрвета: Срушен храст стар више од 400 година

КРАГУЈЕВАЦ - Вишевијековни храст у селу Маслошево код Крагујевца који за мјештане има посебан значај, јер га сматрају и светим дрветом старим преко 400 година, срушен је током суперћелијске олује која је захватила Србију.

До сада је издржао све олује и временске непогоде, али пао је под јачином до сада недоживљеног вјетра орканске јачине. Према старом народном вјеровању код Срба, овај храст је представљао дрво запис испред ког су се људи молили за здравље и берићет.

- Ту су се одржавале литије, народ се окупљао у добру и злу. Овај храст је једини преживио послератне власти и стар је око 400 година. Све је издржао, али није могао да се избори са овом страшном олујом. Поклонио се вјечности, као њен дугогодишњи свједок и однио са собом истине о много зла, а врло мало добра што се под њим дешавало - каже Радослав Ћатић из Маслошева.

Он наглашава да дрво запис има посебан значај код српског народа и због тако великог поштовања оваквог светог дрвета овдашњи мјештани ће се уз молитву опростити од њега.

- Моје комшије и синораши као и Пантелићи из Блазнаве су позвали свештеника, па ће се поред храста одржати молитва, сакупићемо гране уз пањ и ту ће остати да сатрули. Већ смо се договорили да на јесен на том мјесту посадимо тартуфом оплемењен храст који ће остати млађим генерацијама у аманет - истиче Ћатић, преноси Блиц.

Он додаје да је некада у готово сваком селу постојало једно дрво светилиште које се звало “запис”, због тога што је на њему био урезан или записан крст и било је освештано.

Дрво запис налазило се у центру села и било је главно култно мјесто, а његова улога посебно је истакнута у вријеме обиљежавања сеоске славе, када су се на том мјесту окупљали сељани као у цркви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана