Мистериозно острво са само једном кућом

GS
Foto: Telegram

Иако су предузете све мјере предострожности, природа је још једном доказала да живот увијек пронађе пут. На овом острву је то потврдила на најинтересантнији начин, јер је без учешћа човјека и без мијешања у екосистем на њему никао ни мање ни више, парадајз.

Суртсеј је вулканско острво у Атлантском океану. Налази се на тридесетак километара од Исланда. Настало је великом ерупцијом која је 1963. године почела у океану, на дубини од 130 метара. Тако се родило ово мало чудо природе за које су се посебно заинтересовали научници широм свијета. Обични људи се питају каква је у ствари мистерија овог малог острва са само једном кућом.

Острво Суртсеј је настало у сукобу моћног вулкана који се сукобио са моћним океаном. У тој борби, а можда и љубави, настало је острво у ерупцији која је трајала чак три године. Тако је 1967. створено острво површине 2,7 квадратних километара.

Међутим, како то обично бива, природа је још једном показала своју снагу и вољу. Ерозија тла и јаки ветрови с временом су смањили његову површину на око 1,3 квадратна километара. То није међутим смањило интересовање научника за то мистериозно подручје.

Острво је под заштитом Унеска, а на њега могу да оду само научници, одабрани ботаничари, биолози и вулканолози. Њихов главни задатак је да проуче како настаје екосистем без људског утицаја.

Прва вегетација на острву је била у знаку маховине и лишајева, а убрзо су га настаниле и птице, галебови и њорке. Данас ту расте седамдесетак биљних врста, а на њему живе инсекти, разне птице и фоке.

На острву се налази само једна кућа у којој спавају научници који проучавају екосистем. Прије него што се искрца на острво, сваки научник мора темељно да се очисти и прегледа како не би нарушио природни систем острва. Упркос свим мјерама, на острву је израсла биљка парадајза, што је изненадило научнике. Биљка је одмах уклоњена, како не би била наметљива врста која може угрозити већ постојећи биљни свијет, преноси б92.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана