Крупа на Врбасу на листи најбољих туристичких села на свијету VIDEO

Г.С.
Крупа на Врбасу на листи најбољих туристичких села на свијету VIDEO

Свјетска туристичка организација (UNWTO) је направила листу најбољих туристичка села на свијету. Листа садржи 52 рурална мјеста која треба посјетити у сљедећој години. Једно од њих је и Крупа на Врбасу које се налази код Бањaлуке.

Ова листа одаје признање руралним дестинацијама које прихваћају туризам као покретач развоја и нових могућности за радна мјеста и приходе, истовремено чувајући и промовиђући вриједности и производе засноване на заједници.

Иницијатива такође одаје признање селима за њихову посвећеност иновацијама и одрживости у свим њеним аспектима – економским, друштвеним и еколошким с фокусом на развој туризма у складу са циљевима одрживог развоја (СДГ).

У 2022. години признање су добила укупно 32 села из 18 земаља у пет свјетских регија.

Комплетну листу можете погледати на овом линку

У конкуренцији је било укупно 136 села из 57 држава чланица UNWTO-а свака држава чланица могла је номиновати највише три села) за издање 2022. године. Од њих, 32 су проглашена за најбоља туристичка села од стране UNWTO-а .

Још 20 села ће ући у програм надоградње. Сва 52 села ће такође постати дио Свјетске мреже најбољих туристичких села UNWTO-а креиране 2021. године која од овог датума окупља 115 села са пет континената. Мрежа пружа низ погодности укључујући обуку на лицу мјеста и online, размјену добрих пракси и међународно препознавање и свијест о бренду.

На листи програма надоградње најљепших туристичких села нашло се село Крупа на Врбасу недалеко од БањаЛуке.

 

Крупа на Врбасу се налази на 25 км од Бањалуке. Смјештена је у долини Врбаса у Крупској котлини, на путу ка Јајцу или Мркоњић Граду, преноси klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана