Крањска Гора - oаза усред Алпа

Јасмина Перишић
Крањска Гора - oаза усред Алпа

Крањска Гора је ушушкано туристичко мјесто и једно од најпознатијих словеначких скијалишта, смјештено у долини између Караванки и Јулијских Алпа на сјеверозападу државе, на тромеђи са Аустријом и Италијом.

Са својим импозантним врховима и тајанственим шумама Крањска Гора представља прави изазов за скијаше, планинаре и алпинисте, пружа пун алпски амбијент и тренутно је пуна туриста. Сјеверним дијелом пружају се Караванке, а јужним Јулијске Алпе. Велики дио овог мјеста простире се на преко 2.000 метара надморске висине, а у јужном дијелу налази се Триглав, највиши врх Словеније. То је био изолован крај све до 1870. кад је изграђена жељезничка пруга Јесенице - Тарвисио, која је прошла преко Крањске Горе. Изградња скијашке скакаонице на Планици 1930-их учинила је Крањску Гору славним зимским спортским центром, па се од тада њен развој веже уз скијање и остале зимске спортове. Као важан зимски спортски центар Крањска Гора је позната по такмичењима за Свјетски куп у скијању. Није ни чудо јер се ски-лифтови и скијашки терени простиру по падинама Витранца од Крањске Горе до Планице на надморској висини од 800 до 1.570 метара. Туристима су на располагању 23 жичаре и 20 километара скијашких стаза, повезаних са 14 ски-лифтова. За трчање на скијама уређено је 40 километара стаза, а отворено је и природно клизалиште на језеру Јасна. Сви ови садржаји пружају богат избор туристима и љубитељима зимских спортова, који имају на располагању и изнајмљивање опреме за алпско и нордијско скијање, као и даске за сноубординг. За љубитеље ноћног живота на располагању су ресторани, локали и дискотеке, те казино за оне који желе да опробају своју срећу. Ово мјесто има око 1.500 становника који живе у оштријим климатским условима, које чини планинска варијанта умјереноконтиненталне климе. Бициклисти, планинари, алпинисти, млади, али и пензионери, сви су посјетиоци Крањске Горе, тако да путовање у ову словеначку љепотицу никако не може да буде погрешан избор.

Историја

Стратешко значење мјеста порасло је за вријеме Првог свјетског рата кад су руски заробљеници изградили пут преко превоја Вршич, високог 1.611 метара, који је повезивао котлине Соче и Саве. Тај пут изграђен је из стратешких разлога, али је избавио мјесто из вјековне изолације и учинио га доступнијим излетницима и спортистима.

 

Услуге                           Цијене

 

Смјештај                       од 30 КМ

Ски-пас за дан                  60 КМ

Повратна возна карта        16  КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана