Краљевско село Котроманићево, мјесто које враћа у доба краљева и витезова: Савремено насеље у средњовјековном руху ФОТО

Милијана Латиновић
Краљевско село Котроманићево, мјесто које враћа у доба краљева и витезова: Савремено насеље у средњовјековном руху ФОТО

На обали ријеке Величанке, двадесетак километара од Добоја, смјештено је краљевско село Котроманићево, савремено насеље у средовјековном руху које путнике намјернике враћа у доба краљева и витезова.

На идеју да оснује једно овакво насеље, које употпуњава туристичку понуду Добоја, дошао је Миодраг Босић из Организације за развој туризма регије Добој. С обзиром на то да је девет година управљао добојском тврђавом, која је симбол града и окосница туризма, дошао је на идеју да искористи природне љепоте овога краја и на обалама Величанке, богате рибом и шкољкама, сагради бајку која живи. Назив етно-села дошао је спонтано, прича Босић.

- Искористили смо причу о краљевској лози Котроманића, која је у давна времена и саградила добојску тврђаву. Котроманиће на неки начин својатају сви народи у БиХ, прихватљиви су свима, тако да дилеме о називу није било - истиче Босић, који је и директор краљевског села Котроманићево.

Краљевско етно-село оживљава давна времена краљева и витезова, а сви који закораче у ово велико домаћинство имају утисак да су путовали кроз вријеме и крочили у неки сасвим другачији свијет. Угодан амбијент и гурмански специјалитети ас су у рукаву домаћина.

- Етно-село чине ресторан националне кухиње “Краљевска вода” са око 300 мјеста, љетна башта, лежаљке поред ријеке, сауна, играоница за дјецу, терени за одбојку на пијеску и мали фудбал. Ту су и дрвене куће за одмор, у облику старих средњовјековних брвнара. Простор је инспиративан и за умјетничке колоније. Ушушкана у зеленило, ова оаза мира и у врелим љетним данима угодан је амбијент за одмор или предах након путовања, с обзиром на то да се налазимо на главној саобраћајници од Хрватске - рекао је Босић. Ово насеље погодно је за транзитни туризам, али и све врсте семинара, те одмор за све оне који желе да уживају у краљевском амбијенту. Вриједни домаћини, који воде рачуна да свако ко једном дође у Котроманићево изађе насмијан и пожели да се врати поново, посебно су поносни на гурманске специјалитете који очаравају непца.

- Издвојио бих роловану телетину испод сача, која се још мало продими са кромпиром и салатом. На менију је незаобилазна домаћа кокошја супа или телећа торба, а ручак можете завршити питом од јабука - казао је Босић. Истиче да на менију имају и ћевапе, те да странци обавезно траже порцију више јер, како каже Босић, доћи у ове крајеве, а не пробати ћевап, била би права штета. А у Котроманићево долазе туристи из цијелог свијета. Прије пандемије вируса корона у краљевско село долазили су и гости из Америке, Пољске, Чешке, Словеније и многих других земаља.

Манастир

На свега километар и по од краљевског села Котроманићево, у Ритешићу, смјештен је манастир Свете Матроне Московске. Манастир је грађен у руском стилу, са специфичним куполама. У склопу манастирског комплекса изграђен је и конак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана