Хрватска: Колико ће туристи морати издвојити новца за посјету острвима?

ГС
Foto: Агенције

Агенција за обални линијски поморски промет Хрватске саопштила је како од данас на снагу ступају нове цијене превоза за острва у овој држави, а којима ће подлијегати како мјештани тако и туристи.

Како се наводи, нови цјеновник утврђен је за укупно 24 трајектне линије, 13 брзобродских линија те 10 бродских линија.

"Како не би дошло до значајних разлика, односно како би раст цијена био на истом нивоу на свим линијама, готово сви превозници су међусобно ускладили своје захтјеве те исте поставили са јединствено одређеним максималним повећањем цијене по категорији превоза", саопштено је из ове агенције.

Према новом цјеновнику, туристи, али мјештани отока који се одлуче користити трајекте, катамаране или бродове, мораће издвојити и до 8 куна (2 КМ) више. Уколико је у превоз укључено и возило, током сезоне туристи ће од данас морати издвојити до 16 куна (4,15 КМ) више.

Иначе, нови цјеновник утврђен је за четири категорије и то за путнике старије од 12 година, дјецу од 3 до 12 година, возила и теретна возила:

Путници (све особе старије од 12 година) - повећање у вансезонском периоду до 4 куне, у сезонском периоду до 8 куна, а за оточане и раднике јавних служби до 2 куне током цијеле године.

Дјеца од 3 до 12 година - повећање у вансезонском периоду до 2 куне а у сезонском периоду до 4 куне на трајектним линијама те повећање до 2 куне током цијеле године на бродским и брзобродским линијама.

Возила (укључујући и возила јавних служби) - повећање у вансезонском периоду до 8 куна, у сезонском периоду до 16 куна, а за возила јавних служби до 4 куне током цијеле године.

Теретна возила носивости >5,01 тоне издвојена су као посебна категорија возила којима се мијења цјеновник превоза те се предвиђа повећање цијене превоза по тони носивости и то - повећање у вансезонском пероду до 4 куне, у сезонском периоду до 8 куна, а за оточна возила и возила јавних служби до 2 куне током цијеле године, преноси Klix.ba.

Директорица Агенције Паула Видовић у понедјељак је за РТЛ Данас изјавила како је повећање цијена трајектних линија било нужно због кретања на тржишту.

"Повећање цијена линија је било нужно управо зато што су се повећали сви трошкови одржавања. Знамо да је дошло до повећања цијена свих сировина: пластике, челика, горива итд. Повећање је, дакле, било очекивано", рекла је Видовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана