Књижевна дјела која ће вас одвести путем ваших омиљених градова

ГС
Књижевна дјела која ће вас одвести путем ваших омиљених градова

Ових дана смо приморани да останемо код куће као и да максимално избјегавамо социјалне контакте. Мисли о путовању хранимо филмовима, књигама, онлајн турама.

Водећи се тиме да је путовање заправо стање ума, направили смо селекцију неколико књижевних дела која вас могу одвести путем градова и поднебља.

Сицилија - Гепард, Ђузепе Томази ди Лампедуза

Ремек-дјело италијанске књижевности је роман о трагичној судбини једне племићке породице која се суочава са ратом генерала Ђузепеа Гарибалдија, током уједињена Италије. Радња се дешава на Сицилији, тој љепотици Италије, која цијелој причи даје посебну атмосферу.

По овом роману снимљен је један од најпознатијих филмова Висконтија, са феноменалним костимима и прелепом Клаудијом Кардинале.

Истанбул – Музеј невиности, Орхан Памук

Памук спада у оне писце који имају врло истанчан стил, а чија дјела су препуна лирских описа мјеста. Наравно, највише је у својим дјелима овековјечио царски Истанбул, који се појављује и у његовом најлепшем љубавном роману.

Више од 150 ликова на шест стотина страница гради свијет Истанбула у времену од 1975. године до данашњих дана. Орхан нас у овој књизи наводи да помислимо како смо становници Истанбула, док шетамо кроз његова скровита и мистична мјеста.

Улицама истанбулских четврти Нишанташ, Чукурџума,Таксим, Харбија, Бејоглу, често крстари још један јунак ове књиге – аутомобил шевролет из 1965. Овај аутомобил својом рутом спаја ексклузивне клубове и мусаве барове, луксузне виле и сиротињске периферијске четврти, биоскопске баште којих данас више нема и ћумезе старих чудака.


Александрија – Александријски квартет, Лоренс Дарел

Чувени квартет Дарела је заправо ода једном митском граду, тој древној Александрији. Овај град је такође јунак сва четири романа – Јустина, Балтазар, Маунтолив и Клеа, лајтмотив по којем Дарел кроји квалитетну причу лавиринтске замршености и хипнотишуће лепоте.

Сам Лоренс у једном опису за Александрију пише: Александрија је као велика винска преса љубави; они који прођу кроз њу су болесници, усамљеници, пророци – хоћу рећи, сви они који су били дубоко рањени у својој полности.

Чак и кад његова Александрија не би постојала, она би и даље била подједнако стварна, као Хоторнов Рим, Прустов Париз, Лотијев Цариград…

Санкт Петербург – Злочин и казна, Фјодор Достојевски

Најпознатије дело Фјодора Достојевског смештено је у шездесете године 19. века, и то у граду Санкт Петербургу. Иако је у фокусу романа страшан злочин, као и бреме које носи главни јунак Раскољников, Достојевски је успео кроз роман да прикаже и тадашњу атмосферу града.


Париз – Звонар богородичне цркве, Виктор Иго

Иако је француска престоница овековјечена у безброј Прустових романа и дјела других писаца, ми смо изабрали ово дјело које вас води у средњовековни Париз.

Овај роман је прије свега узбудљива и потресна прича Виктора Игоа о пријатељству, љубави, љубомори и трагичним судбинама. У фокусу романа је и катедрала Нотр Дам, којом је писац био фасциниран.

Главни лик, звонар Квазимодо, човек је накарадног изгледа, што одређује његову несрећну судбину. Људи су га презирали, понижавали и одбацивали. Заљубљује се у Циганку Есмералду, којој се удварају још два мушкарца. Пред вама је трагична, али исто тако и величанствена прича о тешким животним путевима.

Њујорк – Доручак код Тифанија, Труман Капоте

Уколико још нисте погледали истоимени филм са шармантном Одри Хепберн, саветујемо вам да прво прочитате књигу која ће вас преселити на Менхетн. Упознаћете доконе и богате који вечери проводе испијајући коктеле, слушајући плоче, флертујући до зоре.

У средишту приче је Холи Голајтли, која живи пуним плућима на један помало екстравагантан и ексентричан начин, трагајући за богатим мужем. Њујорк је ту савршена сценографија са својим модерним булеварима, луксузним бутицима и прелепим парковима.


Комо – Комо, Срђан Ваљаревић

Најпознатије дело нашег писца води нас у само срце Ломбардије.

Изузетан приповедач какав је Ваљаревић посебним сензибилитетом увлачи нас у јединствену атмосферу свог мјесечног боравка на језеру Комо, у подножју Алпа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана