Катастрофална зарада Црне Горе од туризма: Лани у јулу инкасирали 280, ове године само 10 милиона евра

Срна
Катастрофална зарада Црне Горе од туризма: Лани у јулу инкасирали 280, ове године само 10 милиона евра

ПОДГОРИЦА - Приход од туризма у јулу у Црној Гори ће бити око 10 милиона евра, а истог мјесеца прошле године тај износ је био 280 милиона, што је пад за око 96 одсто, процјена је туристичког сектора док се чека на званични резултат.

Према информацијама из туристичког сектора, број туриста мањи је за око 92 одсто, број ноћења по туристи смањен је са 6,5 дана на четири, а просјечна дневна потрошња туристе са 77 на мање од 50 евра.

Прошле године је у јулу у свим видовима смјештаја остварено око 3,7 милиона ноћења, док ће ове године то бити свега око 200 000.
Број ноћења је опао, како објашњавају у туристичком сектору, јер значајан проценат чине домаћи гости који у хотеле често дођу само на продужени викенд.

Пад потрошње се биљежи и због већег учешћа домаћих гостију који су слабије платежне моћи од странаца.

Већина луксузних хотела, гдје су гости на смјештај и остале услуге дневно трошили и хиљаду евра и тиме дизали просјек, сада нису ни отворени.

Због погоршања епидемиолошке ситуације и усљед борбе против ширења епидемије вируса корона, ништа боље се не очекује ни у августу у којем је прошле године било око 4,2 милиона ноћења са укупних приходом од око 320 милиона евра.

Влада је, према ребалансу државног буџета, очекивала да ће ове године приходи од туризма износити око 650 милиона евра, у односу на прошлогодишњу цифру од 1,1 милијарду. Тај пад од око 450 милиона евра већ је евидентиран.

Туристички приходи у априлу и мају пали су за око 80 милиона евра, у јуну за око 100 милиона, док ће минус у јулу износити око 270 милиона евра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана