Када је најбољи тренутак за резервацију смјештаја за љетовање?

ГС
Foto: Илустрација

Уколико већ размишљате о резервацији смјештаја за љетњи одмор, те ако се питате да ли су боље фирст минуте или ласт минуте понуде, односно да ли да већ сада резервишете аранжман или ипак у посљедњем тренутку, пред сам полазак, у наставку читајте које су предности и мане наведених опција, те одлучите шта је најбоље за вас.

Која понуда је боља, first minute или last minute?
Већ од фебруара агенције нуде тзв. first minut понуде за љетовања, на којима се може уштедјети захваљујући попустима за ране уплате и резервације, а док се неки одлуче да одмах резервишу овај аранжман, има и оних који ипак сматрају да им је боље да своје путовање планирају у посљедњем тренутку, те се одлуче за неку од ласт минуте акција.

Иначе, first minut понуде се објављују много раније у односу на термин аранжмана, и то са попустима чак до 30 одсто на регуларну цијену аранжмана, у случају ако одмах уплатите цио износ или резервацију.

Најчешће то функционише да до одређеног термина требате уплатити дио новца, како бисте остварили попуст, док остатак можете да исплатите до путовања, с  тим да неке агенције дају и опцију плаћања на рате.

Међутим, поред попуста, first minut се често бира јер тад имате већи избор, односно што сте ближи жељеном термину, те је већа вјероватноћа да је остала само једна соба или чак и то буде распродато.

У овом периоду су још сви апартмани слободни, можете да бирате место, смјештајни објекат, поглед, начин плаћања и слично.

 То је један од предности, јер можете да испланирате љетовање какво желите по цијени која ће вјероватно бити повољнија него да сте касније почели да размишљате, преносе Независне.

С друге стране, постоје људи који не воле или немају могућност да планирају љетовање мјесецима унапријед, те чекају посљедњи тренутак да одлуче гдје ће на одмор.

Last minute је, као што му и сам назив каже, посљедњи тренутак за уплату аранжмана за одређену дестинацију, а те понуде су ограничене на одређен термин, затим број особа или соба, смјештај, број мјеста у авиону или аутобусу и слично,

Кад се све сагледа, ту нема много опција да се бира, нити има времена за премишљање.

Тако се овакви аранжмани обично објављују неколико дана пред путовање, а попусти могу бити нижи и до 50 одсто од реалне цијене аранжмана. Тада се подразумијева да плаћате одмах те да сте спремни да кренете.

С тим у вези, у first minute варијанти бисте требали много раније да планирате, али можете да бирате и платите мање, док ћете у last minute вјероватно платити још мање, но плаћа се одмах, крећете за дан-два и добијате смештај који је остао.

Све у свему, обје опције имају своје предности, као и мане, те нуде начине да уштедите на аранжману, али како за кога. Након што сте прочитали текст, процијените и сами одлучите када је најбоље резервисати смјештај за љетовање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана