Језеро у региону мења боју и доноси срећу заљубљенима: Метеор, клетва или НЛО?

ГС
Foto: Принтскрин

Крај лијепих јадранских обала често могу да нам промакну чуда природе скривена у зеленилу шума тик до првих плажа.

Једно од таквих занимљивих феномена налази се на југу Јадрана. Змајево око познато је и као Рогозничко језеро јер се налази на Градини у Рогозници.

Језеро у Хрватској је испуњено сланом водом, а с морем га повезује пећина чији се отвор може видјети на обали. Прикладно, пећина носи име Змајево ухо, а занимљиво је то да је већа и дубља од самог језера.

Но, оно што је још занимљивије је понашање овог језера због којег често можемо читати новинске наслове попут "Змајево језеро промијенило боју". Наиме, сваких неколико година рибе, медузе и остали становници језера се "исељавају" у оближње море. Тада се језеро замути и промијени боју, а када се "профилтрира" животиње се поновно враћају. До сљледећег пута када опет понестане кисеоника а језеро "прокључа".

Тако да, немојте се изненадити ако угледате различите боје у језеру, које могу варирати од жуто црвенкасте до зелено плаве. Језеро је и даље популарно међу пливачима и скакачима. Штавише, овдје знају да се одиграју представе и заигра ватерполо, поготово јер је температура језера мало виша од оне у мору.

Језеро мистериозног имена са собом носи и неке легенде. Тако једна каже да је језеро настало након пада метеорита на истом мјесту. Друга каже да је ријеч била о свемирској летјелици. Трећа каже да је језеро настало због клетве коју је слијепи брат бацио на другог брата који га је, искористивши његову сљепоћу, преварио за насљедство.

И наравно, ту је легенда која спомиње рогозничког змаја који терорише локално становништво и страда од руке хероја који је одлучио да спаси лијепу дјевојку од прождрљиве и окрутне звијери. Само, ова има и сладак додатак: постоји вјеровање да ће онај заљубљени пар који се окупа заједно у језеру, остати заједно у срећи и љубави до краја живота, а тај брак биће крунисан здравом дјецом, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана