Инжењерско чудо које ће препородити Крим

Агенције
Инжењерско чудо које ће препородити Крим

Мост који ће спојити Крим са Русијом омогућиће економски препород полуострва, а предвиђа се да ће порасти и број туриста који ће тамо љетовати.

Предвиђа се да ће број туриста бити на нивоу из времена Совјетског Савеза када је Крим било најпопуларније љетовалиште у земљи.

Власти Крима кажу да је ове године на полуострво боравило око четири милиона туриста, али се изградњом моста предвиђа пораст на око 10 милиона по сезони. Поред тога, мост ће омогућити и вртоглави пораст трговинске размјене, с обзиром да ће дневно преко моста моћи да прође 47 возова и 40.000 аутомобила. Радови на изградњи почели су још крајем љета, а предвиђа се да ће мост бити готов већ 2018. године. Керченски мост биће дугачак 19 километара, и биће најдужи мост у Европи. Како најављују пројектанти, мост ће бити инжењерско чудо, с обзиром да је терен подложан земљотресима. Истовремено, мораће да буде довољно флексибилан да може зими да издржи изузетно јаке налете вјетра од чак 25 метара у секунди, али и таласе који достижу висину од преко 10 метара.

Такође, специјално ојачан, мост ће да буде отпоран на залеђивање мора, а за све те математичке прорачуне ангажовани су стручњаци широм Русије, који имају искуство у изградњи објеката у тешким условима.

Вредност изградње овог моста процјењује се на око 230 милијарди рубаља, односно око 3,2 милијарде долара, а у ту цијену укључена је изградња и пратеће инфраструктуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана