Инструктора роњења у Хрватској ујела бијела ајкула: “Био сам немоћан”

ГС
Инструктора роњења у Хрватској ујела бијела ајкула: “Био сам немоћан”

Словенац Дамијан Пешек доживио је необичан и опасан сусрет с бијелом ајкулом док се купао у Јадранском мору код обале Виса, у Хрватској.

Иако је шанса да ајкула нападне човјека у Јадрану или Средоземном мору изузетно мала, нажалост, Дамијан је постао ријетки изузетак.

Осјетио снажан ударац

Наиме, док је ловио рибу на Јадрану, осјетио је снажан ударац у ногу, а море се убрзо запјенило од његове крви. С напором се окренуо, а у очи га је гледала велика бијела ајкула. Знао је да су у питању секунде. Хоће ли га морска неман стићи или ће уточиште пронаћи на чамцу својих пријатеља, питање је које себи Словенац Дамјан Песек панично поставио у септембру 2008. док је ронио у ували Малој Смокови на Вису.

Срећом, Дамјан Песек је инструктор роњења, па је знао на који начин да се извуче из немиле ситуације и преживи напад.

Доживотни инвалид

Ипак, повреде су биле значајне и остао је доживотни инвалид. Ајкула га је зграбила за лијеву ногу и готово је одгризла. До кости му је растргала мишић поткољенице, тешко повриједила артерију и живце који држе и покрећу стопало.

- Опет је насрнула на мене. Било је језиво. Ухватио сам је за шкрге и забио стрелицу подводне пушке у стомак. Рањена ајкула удаљила се само на трен. Панично сам испливао на површину. Вриштећи сам дозивао пријатеље. Оштра пераја прилазила су ми све ближе и ближе. Био сам немоћан посматрајући трку ко ће брже до мене. Само за трен пријатељи су били бржи - препричавао је Дамјан Песек љекарима љубљанског института за рехабилитацију Соча застрашујући сусрет с бијелом немани.

Иако је овај трауматичан догађај оставио ожиљке и страх у Дамијановом животу, он није одустао од своје љубави према роњењу и истраживању мора. Након неколико година, наставио је с роњењем и пецањем, показујући храброст и упорност у суочавању с трауматичним искуством, преноси сд.рс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана