Индијски планинари лажирали да су освојили Еверест

Срна
Foto: Архива

Власти Непала изрекле су шестогодишњу забрану планинарења у тој земљи за двоје индијских планинара и вођу њиховог тима након што је истрагом утврђено да су лажирали освајање Евереста 2016. године.

Пењање Нарендере Синга Јадава и Семе Рани Госвами потврдило је тада Министарство туризма.

Истрага је услиједила након што они нису пружили ниједан доказ о освајању планинског врха, а Јадав је номинован за престижну награду из области алпинизма.

Освајање врха висине 8.848,86 метара сматра се највећим подвигом за планинаре широм свијета.

Када је Јадав номинован за престижну награду "Тензинг Норгај адвенчур" прошле године, други планинари су довели у питање њихово пењање.

Званичник Министарства туризма Непала рекао је агенцији АФП да је током истраге са другим планинарима утврђено да њих двоје никада нису дошли до врха и нису показали ниједну оригиналну фотографију са врха, нити било какав други доказ.

- Утврдили смо да су они приложили лажна документа, укључујући фотографије. На основу тих докумената и разговора са званичницима, укључујући шерпасе, дошли смо закључка да су они све то лажирали - рекао је званичник непалског Министарства туризма и културе за лист "Индијан експрес".

Јадав, Госвамијева и вођа тима Наба Кумар Пукон не могу да планинаре у Непалу шест година. Казна се примјењује ретроградно, односно од 2016. године. Такође, њихова потврда да су се попели на Еверест је поништена.

Министарство туризма је, такође, казнило компанију која је организовала планинарење и шерпасе који су их подржали, наводи ББЦ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана