Гробље аутомобила: Ово је све што је остало након што је отишла војска

B92
Гробље аутомобила: Ово је све што је остало након што је отишла војска

На граници између Шведске и Норвешке, у Бастнасу, налази се гробље аутомобила. Ова необична колекција налази се у приватном посједу, а власнику не смета да његов “музеј” посјети ко год да жели само да не односи дијелове са његових аутомобила.

Иако можда дјелују безвриједно, ови аутомобили потичу из 40-их, 50-их и 60-их година, па је њихова вриједност, ако нигде друго, онда у годинама.

Неколико стотина аутомобила обраслих у маховину, траву, жбуње и дрвеће које расте кроз њих је вјероватно некада било у власништву војске САД, које је напуштањем Европе након Другог свјетског рата, напустила и своје аутомобиле.

Гробље аутомобила је привлачно љубитељима фотографије, аутомобила, умјетницима, онима које привлаче помало језиве ствари. Али и романтицима који би дуго шетали шумом Вармланда и размишљали шта су још напустили ти војници када су након година у Европи морали да оду....

Сви ови аутомобили се налазе на приватном имању, а власник се нада да ће они који долазе на ово мјесто бити довољно савијесни, па да им је порука на улазу довољна.

“Ово гробље аутомобила је приватно власништво. И поред тога можете да разгледате, али НЕМОЈТЕ односити дијелове. Не уништавајте и ни на који начин не угрожавајте ово мјесто. Уколико отворите врата на неким колима, молим вас, затворите их, како би и наредни знатижеља могао да искуси осјећај који и ти!”

За оне за које су власник сматрао да им неће бити довољно да их замоли, али и за оне који не долазе на имање само због аутомобила, испод ове поруке постоји још једна, ни мало пријатна:

„Након око 30 провала ове године, заситио сам се” Направио сам замке у објектима, па ако будете повређени или умрете, НЕ ЗАНИМА МЕ! И запамтите да на овом мјесту нико не може да вас чује како вриштите... “

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана