Грчка уводи дневно ограничење за број туриста који посећују Акропољ

Tanjug
Foto: Nat.Geo.

АТИНА - Посјете Акропољу у Атини, најпопуларнијем археолошком налазишту у Грчкој, биће због превеликих гужви од сљедећег мјесеца ограничене на максимално 20.000 посјетилаца дневно, уз различита ограничења сваког сата, саопштила је данас министарка културе Грчке Лина Мендони.

Она је навела да је потребно увести регулације како би се спречило стварање уских грла и пренатрпаност на Акропољу, преноси АП.

Чак 23.000 људи дневно се стисне у комплекс споменика, и углавном је ријеч о великим групама који то налазиште обилазе у току преподнева.

''То је огроман број. Очигледно, туризам је пожељан за нашу земљу, за све нас, али морамо да пронађемо начин да превелики број туриста не оштети налазиште'', рекла је Мендони и додала да ће нови лимити за улазак на Акропољ пробно бити примењивани од 4. септембра, а трајно ће ступити на снагу од 1. априла 2024. године.

Према новом систему, 3.000 људи имаће приступ од 8 до 9 сати ујутру, 2.000 људи током наредног сата, а у осталим сатима у току дана, број дозвољених посјетилаца ће варирати.

''Та мјера ће се односити на потребу заштите споменика, што је за нас најважније, као и на побољшање доживљаја локације за посетиоце'', додала је она.

Мендони је рекла да ће сличне мјере бити уведене и за друга популарна археолошка налазишта.

АП наводи да је више од три милиона људи посјетило Акропољ прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана