Гдjе се најлошије једе? Државе у којима се туристи највише жале на храну

национална географија
Foto: pixabay

Кад се пријатељи врате с путовања и пуна су им уста гурманских доживљаја, лако могу да нас наведу да кренемо њиховим стопама и бацимо се на хедонистички туризам. Дестинације попут Грчке, Италије или Босне и Херцеговине омиљене су на листама оних који стране земље откривају кроз укусе и мирисе националних кухиња - баш као и Турска, Тајланд... А које су то државе које не прати баш сјајна репутација када је храна у питању?

Британија је позната по својој по томе да јој је домаћа кухиња без укуса, а на мети критика на туристичким форумима нашле су се и Јамајка, Кенија, као и Финска.

Финска

"Финска храна једна је од најдосаднијих и најмање креативних, али је здрава. Током Олимпијских игара 1952. спроведено је истраживање међу спортистима, они су сматрали да је финска кухиња најгора", каже Срихарша Кучиманчи из Индије.

Холандија

Едвин ван Давенхорст из Холандије додаје: "Будући да сам Холанђанин, знам шта је безукусна храна којој фали креативности. Наша јела најбоље је описати као храњива и једноставна за припрему. Један од примера је стамппот, поврће с кромпиром кувано у истој шерпи, затим пасирано и послужено са комадом меса и умаком.

Никарагва

"У Никарагви вегетаријанци једу пиринач и пасуљ с прженим бананама. Волим ту комбинацију и јела сам је на Костарици, али у Никарагви је то јело готово увијек хладно, суво и без зачина. И ананас ме је разочарао. Увијек је незрео и кисео, док је на Костарици незамисливо сочан“, тврди Немица Амели Ландфиш.

Монголија

"Мој глас за најгору кухињу иде Монголији. Нема поврћа, нема зачина - само месо и тјестенина. Казахстанска кухиња је слична, али како земља врви другим националностима, можете фино да се наједете корејских, грузијских, руских или кинеских јела", каже Стивен Херманс, који живи у Казахстану.

Јамајка

"Јамајка има тотално безличну храну – све је безокусно осим печене пилетине. За доручак се једу куване банане, кувани кромпир, кувана јаја и још куваног. За ручак је пиринач с грашком. Не знам како им то полази за руком?!" чуди се Брајан Колинс из Сједињених Држава.

Енглеска

Јеф Пеларин из Канаде каже да се Енглези труде да се ослободе лоше репутације, али још увијек служе те грозне сендвичиме са јајима.

"Најтужније искуство ми је било када смо питали мјештане за најбоље мјесто с рибом у Лондону. Након пола сата тражења добили смо лијепе комаде свјеже рибе... без икаквог укуса", каже.

Непал

"Изван туристичких ресторана у Катмандуу, храна у Непалу доста је лоша. На темељу мог (скромног) искуства као туристе, чини се да Непалци живе мање-више од две ствари: од тестенине и дал бхата. Тестенина је океј, а дал бхат је сличан индијском пиринчу са сочивом, само што је воденастији, а зачини су мање занимљиви", објашњава Аника Шауер из Сједињених Држава.

Кенија

"Кенијска је кухиња укусна, али брзо досади. На сваком кораку је безукусна касава, што је очекивано јер служи као јефтин извор калорија. Осим тога, све живо се кува, и то дуго – док не изађе последња кап живота из поврћа и других намирница", додаје Бен Сентхаус из Велике Британије.

Да ли се ви слажете са овим списком?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана