Детаљан цјеновник путарина до Грчке: Ево колико пара вам треба од Београда до Тасоса

GS
Foto: Twitter

Грчка ће и ове сезоне бити једна од најчешћих дестинација за љетовање грађана Србије, а путарине су онима који путују аутомобилом важна ставка. Доносимо вам детаљан преглед путарина било да путујете преко Македоније или Бугарске. У најкраћем, од Београда до Тасоса вам је у једном правцу потребно 3.600 динара, до Крфа 3.900, а до Атине 6.500 динара.

Ако путујете преко Македоније, припремите се на 5 наплатних рампи, док су кроз Бугарску неопходне вињете, а у наставку се можете упознати и са свим детаљима без обзира за коју "руту" се одлучите.

Цијена путарина у Србији до Прешева

Од 1. априла ове године у Србији је на снази нови цјеновник путарина и оне су скупље за око 50 до 200 динара у зависности од деонице ауто-пута. Ако се одлучите да на море идете преко Сјеверне Македоније, требало би да знате да је путарина за путничке аутомобиле од Београда до Прешева 1.690 динара.

Уколико идете од Новог Сада, онда је цијена 1.960 динара, а од Ниша до Прешева је око 700 динара.

Путарина у Сјеверној Македонији

Путарина кроз Сјеверну Македонију се није мијењала у односу на прошлу годину. Дакле, оне се плаћају на 5 наплатних рампи и цијене суод 1,5 до 2 евра.

"Ако причамо о аутомобилима, повратна путарина кроз Северну Македонију износи укупно око 13 евра, а за аутобусе око 35 евра" каже Тихомир Стојановић, директор једне туристичке агенције за "Блиц Бизнис".

Стојановић је објаснио да путарина плаћа најчешће у македонским денарима, али може и у еврима. Постоји могућност и плаћања свим картицама.

"На рампама једино не примају метални новац испод једног евра" нагласио је он. На питање каква је ситуација са мењањем новца, одговорио је да, уколико мењате новац у мењачницама на граничном прелазу, треба знати да за 1 евро дају 60 денара.

"Што се тиче електронске наплате, на самој наплатној рампи можете да купите картицу и да је допуните и са њом пролазите тако што је само прислоните на рампи" објашњава саговорник.

Детаљан цјеновник путарина кроз Македонију је:

Прва наплатна рампа: 60 МКД или 1.5 евра
Друга наплатна рампа: 80 МКД или 2 евра
Трећа наплатна рампа: 60 МКД или 1.5 евра
Четврта наплатна рампа: 80 МКД или 1.5 евра
Пета наплатна рампа: 100 МКД или 2 евра
Путарина кроз Грчку

Наплатних рампи кроз Грчку има више и путарине се разликују у зависности од дестинације у коју се иде.

" Ако се иде ка Халкидикију, укупна цена путарине је испод једног евра. Ако људи иду у Олимписку регију, путарине су отприлике око пет евра у зависности од места до места. Ако иду у прву регију, рецимо до Паралије, треба да издвоје око четири евра, а ако иду скроз до Неохорија, онда око 6 евра у једном правцу " објашњава наш саговорник. До Атине цена је и преко 30 евра.

Након преласка граничног прелаза Евзони већ послије 500 метара налази се прва наплатна рампа на којој је путарина за моторна возила у једном правцу 1,80 евра, односно 210 динара.

Следећа је наплатна рампа код обилазнице у Солуну у општина Ореокастро. Ту је цена путарине за аутомобиле 50 центи, а за мотоцикле 0,30 евра. За возила са или без приколице и висине веће од 2,70 метара је 1 евро, а за возила са или без приколице висине преко 2,7 метара 1,50 евро. Наплата путарине од Солуна до Халкидикија не постоји.

Путарину код Аспровалте возачи плаћају 0,60 евра за мотоцикле, 0,90 евра за аутомобиле и 2,30 - 3,20 евра за велика возила.

Цијена путарина од Солуна до Атине

Од Солуна до главног града Атине је раздаљина 499 километара и пут аутомобилом траје око 5 сати и 10 минута. Од Солуна до Атине постоји 11 наплатних рампи, а укупна путарина износи 31,35 евра.

На свим станицама ауто-пута Атина-Солун, којима управљају деонице Неа Одос (Метаморфоси-Скарфеја), Централни пут (Скарфеја-Рачес) и Егејски аутопут (Малијакос-Клеиди), цена путарина је иста као и прошле године. Путарина до Лефкаде

Од граничног прелаза Евзони до Лефкаде удаљеност је 415 километара и пут аутомобилом траје око 4 часа и 50 минута. Од Евзонија до Лефкаде постоји 8 наплатних рампи, а укупна путарина износи 14.65 евра. Путарина до Тасоса

Од граничног прелаза Евзони до острва Тасос удаљеност је 258 километара и пут аутомобилом траје око 3 сата. Од Евзонија до Тасоса постоји 5 наплатних рампи, а укупна путарина износи 7,40 евра. Путарине до Парге

Од граничног прелаза Евзони до Парге удаљеност је 386 км и пут аутомобилом траје око 3 сата и 55 минута. Од Евзонија до Парге постоји 7 наплатних рампи, а укупна путарина износи 10, 60 евра. Путарине до Крфа

Од граничног прелаза Евзони до острва Крф удаљеност је 367 км и пут аутомобилом траје око 4 сата и 10 минута. Од Евзонија до Крфа постоји 7 наплатних рампи, а укупна путарина износи 10,60 евра.

Путарине кроз Бугарску

Наши туристи који желе да путују у Грчку преко Бугарске најпре морају да плате путарину до Димитровграда. Гледајући поласке из највећих градова у Србији, цена путарине је следећа:

Од Београда до Димитровграда путарина за путничке аутомобиле је 1.490 динара
Од Суботице до Димитровграда путарина за путничке аутомобиле је 2.210 динара
Од Новог Сада до Димитровграда путарина за путничке аутомобиле је 1.760 динара
Од Ниша до Димитровграда возачи ће путарину плаћати око 500 динара
Према речина Стојановића, ова путања је све ређа јер се у највећем броју случајева иде преко Македоније. У Бугарској такође важи систем вињете која кошта осам евра за седам дана, односно 16 евра за цео месец. Цена вињете кроз Бугарску

Путарина у Бугарској се не плаћа на наплатним рампама већ је неопходно да купите вињету, а то можете урадити у близини граничног прелаза на киоску са јасно истакнутим натписом или на првој пумпи на коју ћете наићи када уђете у Бугарску.

Плаћање се врши само у левима. Један лев је 60 динара. На бензинским пумпама је могуће плаћање у еврима, али за то је пожељно да имате тачан износ новчића у металу.

Вињету можете такође купити и на пумпи у Србији непосредно пре граничног прелаза. За путовање колима преко Бугарске можете купити такође и е-вињету (електронску вињету) онлине путем линка или путем апликације за мобилни телефон БГТОЛЛ.

Е- вињете се купују по истој цени као и папирне вињете, а предност је то што возачи не морају да се заустављају да би купили вињету. Цене вињета за пут кроз Бугарску

важење током викенда (од петка у 12:00 до недеље у 23:59) - 10 лева (5 €)
за 7 дана - 15 лева (8 евра)
за 30 дана - 30 лева (16 евра)
за 3 месеца - 54 лева (28 евра)
за 12 месеци - 97 лева (50 евра)
Ове цене су подложне променама, али оне обично нису велике, а казна за неплаћање путарине куповином вињете износи 50 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана