"Брачни затвор": За 300 година, само двоје људи није променило одлуку

Б92
"Брачни затвор": За 300 година, само двоје људи није променило одлуку

Биертан је село у којем се налази црква за чији сте необичан затвор можда чули, а Унеско је ову грађевину уврстио међу свјетски баштину.

Историја овог мјеста забиљежена је од 13. вијека када у њему живјело око 5.000 људи, што је три пута више него данас. Становници који су остали да живе у овом селу још поштују стари начин живота, па су запрежна возила и размјене робе на тргу свакодневица Биертана.

Утврђена црква из 15. века има једну малу, мрачну просторију, која је данас музеј који треба обићи, не толико због онога што ћете видјети у тој соби, већ због приче коју ћете чути. Низак плафон и дебели зидови међу којима се налазе само сто, столица, орман и један кревет, а наићи ћете и на две лутке у људској величини.

Не дјелује нимало примамљиво, али када чујете да се ова просторија називала "брачни затвор" у којем су три вијека били затварани они који су жељели да се разведу можда постане занимљивије.

Када год би неки пар желио да се растане, локални бискуп би их затварао на шест недјеља како би покушали да ријеше своје проблеме након што би саопштили да желе развод. Подаци показују да је овај "брачни затвор" био веома дјелотворан, јер је у тих 300 година забиљежен само један развод.

Црква није благонаклоно гледала на разводе брака, па је чинила све да спријечи распад породичне заједнице, као што се у то вријеме мјешала и у све друге аспекте живота мјештана. Развод се допуштао само у посебним случајевима, на примјер, у случају преваре једног од супружника.

Чак је и тада постојала нека врста алиментације, јер су након развода мушкарци морали да издржавају жене и децу тако што би им давао половину прихода. Али, уколико би се мушкарац оженио по други пут и поново развео, друга жена не би имала право ни на шта.

Могуће је попети се на врх цркве, чија висина износи око 11 метара, одакле се пружа поглед на село, брежуљке и винограде. Иако виноградарство више није толико заступљено, посјетиоци села имају могућност да посјете винске подруме и чују приче о времену када су били испуњени вином.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана