Богата понуда за љетовање у Српској

Милијана Латиновић
Богата понуда за љетовање у Српској

Бањалука - Становници РС који нису у прилици да годишњи одмор проведу на мору, могу да љетују у националним парковима, затим бањским, етно и еко-центрима широм Српске, а природне љепоте и гурмански специјалитети маме туристе из цијелог свијета.

У Туристичкој организацији Републике Српске (ТОРС) истичу да се, захваљујући богатој понуди туристичких садржаја, током љета на разне локације у РС слију хиљаде туриста, како страних тако и домаћих.

- Наше дестинације за свакога нуде понешто. Љубитеље авантуре маме рафтинг, планинарење или бициклизам, а за уживање у овим активностима туристе чекају национални паркови "Козара" и "Сутјеска", затим планине Маглић, Јахорина и Зеленгора, као и подручја око ријека Врбас и Тара - рекли су у ТОРС-у.

Наглашавају да посебну пажњу привлаче средњовјековни манастири и вјерски споменици, које годишње обиђу на хиљаде посјетилаца.

Међу православним светињама у РС најпосјећенији је манастир Крупа, као најстарији на подручју бањалучке регије.

- Лидер бањског туризма у РС је Здравствено-туристички центар "Бања Врућица" у Теслићу, који је један од водећих здравствених, велнес и конгресних центара у региону - кажу у ТОРС-у.

Милијана Бачић из Службе маркетинга и продаје у "Бањи Врућици" истиче да бања биљежи раст посјећености из године у годину.

- Највише гостију, осим домаћих, долази из Србије, Хрватске и Словеније, а лани смо забиљежили 204.000 ноћења, што је најбољи резултат остварен у протеклих 25 година - рекла је Бачићева.

Иако планински центри највише привлаче туристе зими, за многе посјетиоце прави одмор на планини је и љети. Предсједник Планинско-скијашког друштва "Љубијски рудар" Божо Грбић истиче да Козара својом љепотом мами туристе и љети као и зими.

- Козара је ваздушна бања и оаза мира за многе туристе. Осим уређених стаза за шетњу и бициклизам, ту је и планинарски дом, а располажемо са око 250 кревета - рекао је Грбић.

Из године у годину у РС цвјета еко и етно-туризам, а добар примјер за то је етно-село Станишићи код Бијељине, које биљежи и највећу испуњеност смјештајних капацитета у Семберији.

- Бијељина је раскрсница на туристичкој мапи, стога је у првих пет мјесеци ове године повећан број туриста за око 20 одсто - рекао је референт за туризам у градској ТО Миливој Ера.

Он је истакао да око 70 одсто посјетилаца одсједа у етно-селу Станишићи, које има два хотела са пет звјездица. За разлику од етно-туризма, Ера истиче да у Бијељини није развијен сеоски туризам, те да је потребно много улагања за активирање сеоских домаћинстава.

Међу атрактивним дестинацијама етно-туризма у РС је и музеј на отвореном код Бањалуке "Љубачке долине".

Љети домаће и стране туристе због великог броја садржаја највише привлаче Бањалука, Требиње и Вишеград са Андрићградом. Ријеч је о градовима богате културно-историјске баштине, авантуре, младости и незаборавног ноћног провода, који у непосредној околини имају  велики број допунских садржаја из домена авантуристичког, вјерског и других типова туризма.

Од почетка године највећу посјећеност биљеже Бањалука, затим Источно Сарајево са олимпијском љепотицом Јахорином, Теслић, Требиње, Бијељина, Лакташи, Фоча Приједор и Вишеград.

Манифестације

Туристе широм РС привлачи велики број атрактивних дешавања и манифестација. То су фестивали "Демофест", "Фреш вејв", "Дукатфест", "Козарски етно" у Бањалуци, те "ОК фест" на Тјентишту.

Ту су и манифестације "Златне руке Подриња", затим скокови са Вишеградског моста, "Јахорина филм фестивал" и Требињске културне свечаности, те многе друге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана