Београдски Мујо најстарији живи амерички алигатор на свијету VIDEO

Г.С.
Београдски Мујо најстарији живи амерички алигатор на свијету VIDEO

БЕОГРАД - На данашњи дан, 9. августа 1937. године, у Зоолошки врт града Београда стигао је Муја, тренутно најстарији живи амерички алигатор на свијету.

Како јавља РТС међународна статистика је потврдила Мујин апсолутни свјетски рекорд у дуговјечности алигатора који живе у контролисаним условима, наводи се у објави Београдског зоо-врта на Фејсбуку.

Ако је вјеровати тачности информација у тадашњој дневној штампи, београдско Време је 10. августа 1937. објавило да је Муја претходног дана у зоо-врт стигао као двогодишњак, мада на фотографији коју су објавили он дјелује знатно старије.

По процјенама компетентних људи, мисли се да је тада већ имао десетак година.

Зоолошки врт у Београду је готово потпуно разорен 1941. и 1944. године, најприје приликом нацистичког, потом због савезничког бомбардовања. Тада су страдале готово све животиње.

Муја јачи од хиперинфлација, санкција, бомбардовања 

Затим су дошле деценије немара под комунистичком влашћу, па хиперинфлација, кризне године са непосредном ратном опасношћу, па и поновно бомбардовање 1999. године, а Муја је све то са лакоћом преживо.

Када је 2012. године добио гангрену десне предње ноге, ветеринари су морали да је ампутирају.

Упркос томе Муја је и данас живахан, нарочито када осјети храну.  

Претпоставља се да је вај амерички алигатор (Alligator mississippiensis)  сада стар вјероватно и више од 90 година, а надамо се да ће га срећа и даље пратити и да ће још дуго поживјети.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана