Бечки јавни превоз у 2021. прешао удаљеност од Земље до Марса

ГС
Foto: Илустрација

Бечка возила јавног превоза - метро, аутобуси и трамваји су током прошле године прешли укупно 78 милиона километара. Надлежни тврде да то одговара удаљености од Земље до Марса.

Шверцало се само 2,7 посто контролисаних путника.

Како су саопштили из Града Беча, тиме се остварила уштеда више од пола милиона тона угљендиоксида. Иако се, према њиховим процјенама, број путника још увијек није приближио високом нивоу прије пандемије вируса корона, 2021. није била пауза за бечку флоту од скоро 1.000 средстава јавног пријевоза.

"У протеклих 12 мјесеци јавни превоз у Бечу успјешно је прешао скоро 78 милиона километара. Да су се путници одлучили за кориштење аутомобила умјесто аутобуса, трамваја и подземне жељезнице, произвели би 550.000 тона угљен диоксида. Ипак, рекорд је постављен 2019. када је број пређених километара износио 78,1 милион. Средства јавног превоза дневно су прелазила приближно 214.000 километара, што одговара више од пет кругова око Земље", образложила је градска власт.

Најдужу руту 2021. Бечлије су прешле, како је наведено, у аутобусима, готово 39,5 милиона километара. Након њих долазе трамваји с 23,3 милиона километара те подземне жељезнице с 15,2 милиона километара, преноси портал Кликс.

"Биланс показује шта добро развијена мрежа јавног превоза, попут ове коју имамо у Бечу, може учинити у смислу активне заштите климе. Велико хвала свим путницима који су оставили аутомобиле и путовали подземном жељезницом, трамвајем и аутобусом", изјавио је члан бечке владе, задужен за јавни превоз Петер Ханке, који је одушевљен овогодишњим резултатима.

Путници предузећа јавног пријевоза Wiener Linien се сматрају и једним од најпоштенијих у Европи. Протекле године од три милиона контролисаних особа само 2,7 посто се шверцало, што је вјероватно најнижи постотак у Европи. У Берлину тај постотак износи три посто путника, у Хамбургу и Франкфурту пет посто, док је у Паризу забиљежено десет посто, саопштили су из Града Беча.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана