Американац и Рус прелетjели Пацифик у балону

Танјуг
Американац и Рус прелетjели Пацифик у балону

Прелетањем Тихог океана двојица пилота успјела су да оборе даљински рекорд летења у хелијумском балону.

Како преноси BBC, Американац Трој Бредли и Рус Леонид Тјухјајев полетјели су прошле недјеље из Јапана у свом балону према Северној Америци. Метеоролошки услови су их, међутим, приморали да промјене курс према Мексику, гдје се њихов долазак очекује током сутрашњег дана.

Балон двојице неустрашивих авантуриста, назван "Два орла", конструисан је од јаког материјала састављеног од кевлара и угљеничних влакана, а тежи свега 100 килограма. Опремљен је најсавременијим уређајима попут монитора и других инструмената који прикупљају податке којима ће Бредли и Тјухјајев документовати свој подвиг.

Специјално дизајнирана капсула, постављена испод огромног хелијумског балона, направљена је да издржи десетодневно путовање. Двојица пилота проводе лет у простору не већем од онижег плакара.

Како преноси BBC, да би поставили нови рекорд, потребно је да оборе претходни за један одсто.

С обзиром на то да постојећи рекорд, постављен 1981. године, износи 8.383 километра, то значи да треба да превале 8.465 километара, што су они и учинили.

Двојица "орлова" су у четвртак послали поруку путем Твитера: "Пилоти су управо прешли раздаљину потребну за нови рекорд - 5.261 миљу или 8.467 километара".

Њихов подвиг ће морати, међутим, да сачека званичну потврду најприје америчке Националне ваздухопловне асоцијације, а потом и Међународне ваздухопловне федерације, што може да потраје неколико недјеља, па чак и мјесеци.

Бредли и Тјухјајев се, такође, надају да ће оборити и временски рекорд који је постављен још 1978. када су тројица америчких пилота, прелетјевши Атлантик, провела 137 сати, пет минута и 50 секунди у балону.

Балон "Два орла", који може да буде у ваздуху највише 10 дана, тренутно лети пети дан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана