10 занимљивости о земљи у којој полиција вози бугати

Агенције
10 занимљивости о земљи у којој полиција вози бугати

Представљамо 10 занимљивих чињеница о највећем граду Уједињених Арапских Емирата, познатом по луксузном шопингу, ултрамодерној архитектури и богатом ноћном животу.

1. Вјероватно ћете срести само једног ‘локалца’

Становници Дубаија углавном избјегавају мјеста на којима се налазе туристи, тако да постоје мале шансе да ћете ћаскати са локалцима на плажи. Штавише, већина туриста упознаје само једног ‘локалца’ на путовању – особу на пасошкој контроли.

У овом граду такође се налази велики број досељеника – чак шест на једног локалног становника. Већина долази из Индије, Бангладеша, Пакистана, Азије и неке од западних земаља.

2. Град није тако висок као што се мисли

Иако има чак 1.344 завршена небодера и дом је тренутно највише куле на свијету (Бурџ Калифа), Дубаи ипак драстично заостаје за Хонгконгом (6.606) и Њујорком (6.180), наводи emporis.com.

Године 2006. чак четвртина свјетских кранова налазила се на градилишту у Дубаију, али се овај талас изградње смирио након наступа кризе у 2008. години.

3. Има крајње ‘бијесне’ полицијске аутомобиле

Како би што ефикасније изашли на крај са криминалцима, полицајци управљају Ламборгинијевим, Фераријевим, Бентлијевим и Бугатијевим возилима.

4. Велики је дужник Абу Дабија

Бурџ Калифа, највећи небодер у свијету (828 метара), не би био завршен да није било финансијске помоћи из Абу Дабија.

До његовог отварања 2010. године, планирано је да се зове Бурџ Дубаи, али је преименован у част шеика Калифе бин Заједа ал Нахјана, емира Абу Дабија и пресједсника Уједнињених Арапских Емирата, који је Дубаију послао помоћ од седам милијарди евра.

5. Требало је да има Кулу "Стивен Џерард"

Осим стандардних архитектонских чуда, познатих већини људи, огроман број грандиозних пројеката није никада реализован.

Међу њима су Међународни шаховски град (група од 32 црна и бијела облакодера, који изгледају као шаховске фигуре), Кула "Стивен Џерард", као и Динамична кула, чији се подови врте.

6. Локално становништво је богато, али и заборавно

Године 2015. једна путница заборавила је у тоалету аеродрома 40.000 евра (новац јој је на крају враћен), док је у прва четири мјесеца наредне године на аеродрому заборављено укупно 10.000 евра. Пронађена су и два дијамантска прстена у вриједности од 37.500 евра, као и златна полуга чија је вредност износила вртоглавих 882.000 евра (такође је враћена власнику).

7. Много је више мушкараца него жена

Чак 70 одсто популације од 2,5 милиона чине мушкарци, што износи 1,7 милиона становника. Овај необичан однос посљедица је чињенице да су досељеници махом мушког пола, а своје породице оставили су у својим матичним земљама.

Становништво је такође већином врло младо: 58 одсто становништва старо је између 25 и 44 године, а већи дио ове групе чине људи између 30 и 34 године старости; само 15 одсто популације старије је од 44 године.

8. Принц Дубаија је згодан човјек од акције

Хамдан бин Мохамед Ал Мактум – или скраћено Фаза, син тренутног владара Дубаија, локална је звијезда која је временом привукла велику пажњу свјетских медија.

Хамдан обожава скакање падобраном, роњење, пецање и соколарство и пише и објављује поезију у традиционалном набати стилу који потиче из 16. вијека. Такође је љубитељ тениса, понија, летења хеликоптером и приватним авионима.

9. Главни извор новчаних прихода некада је било тражење бисера

Дубаи је доживио велики процват захваљујући нафти, али мало ко зна да су прије тога главне привредне гране биле рибарство, сточарство и вађење бисера.

Почетком 20. вијека, из Града је испловљавало 300 бродова, на којима се налазило више од 7.000 морнара. Они би боравили на мору од средине маја до раног септембра, ронећи по 14 сати дневно у потрази за бисерима. За то вријеме, жене су бринуле о породици.

10. У апаратима можете да купите скоро било шта

На пример злато, фото-апарате, смартфоне, лаптопове и таблет рачунаре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана