Жунић: Тема посебне сједнице није декларација СДА

Срна
Жунић: Тема посебне сједнице није декларација СДА

БИЈЕЉИНА - Информација која ће се наћи пред Народном скупштином Републике Српске у понедјељак, 11. новембра, није о декларацији СДА нити ће закључци бити о томе, већ треба да донесе закључке да се постојеће надлежности Српска задрже, а неуставно пренесене врате, изјавио је Срни шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Игор Жунић.

Жунић је појаснио да је поента да Народна скупштина дефинитивно заузме ставове који се тичу њеног дигнитета и уставних права које има Република Српска.

Он је рекао да, ако предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић не разумије или политичка партија из Републике Српске не препознаје да декларација СДА представља само наставак притиска на Српску и континуитет укидања њених надлежности и визије да у крајењем случају она не постоји, онда имају озбиљан проблем.

“Или не разумију политику и политичке процесе или онда интензивно учествују у томе да се таква политика проводи”, истакао је Жунић поводом данашњег закључка Главног одбора ПДП-а да је непотребно одржавање посебне сједнице Народне скупштине на којој би се расправљало о декларацији СДА.

Жунић сматра да Бореновић очигледно није прочитао информацију која се налази на дневном реду, те да је јасно да не зна о чему се у њој ради.

Према његовим ријечима, информација дефинише процесе од настанка дејтонске структуре БиХ кроз све проблеме које Република Српска пролази одузимањем надлежности, путем нелегалних бонских овлаштења, те да се декларација СДА само једним дјелићем помиње као процес који представља континуитет те врсте притисака.

Жунић је напоменуо и да Народна скупштина Републике Српске, према Уставу и Дејтонском споразуму, има право да расправља о информацији која је стављена на дневни ред и да јој је обавеза да о томе доноси и закључке, као и да бави питањима која, према Уставу, припадају Српској.

“Народна скупштина треба да донесе закључке који ће ићи у правцу да све надлежности које има Република Српска треба да буду задржане, а оне које су неуставно пренесене да буду враћене”, објаснио је Жунић.

Она политичка партија која не разумије процес и која не разумије тренутак у којем се налази и политиканством покушава да задржи нелегално стечене фотеље, према ријечима Жунића, не мора ни учествовати у расправи.

Народна скупштина Републике Српске ће у понедјељак, 11. новембра, на посебној сједници разматрати информацију о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Српске.

Бореновић је послије сједнице Главног одбора ПДП-а у Бањалуци рекао новинарима да су усвојили закључак да је непотребно одржавање посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске 11. новембра на којој би се расправљало о страначкој декларацији СДА, јер то ставља Српску и њен парламент у подређен положај.

Он је позвао све политичке странке из Републике Српске да поштују дигнитет институција Српске, устава Републике Српске и БиХ, те “да не дозволе политикантску инструментализацију институција Српске”.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана