Запошљавање и јачање производње приоритети за нову Владу

Свјетлана Шурлан
Запошљавање и јачање производње приоритети за нову Владу

Бањалука - Најповољније вријеме за реформске резове је година након избора, а приоритети нове Владе РС треба да буду запошљавање, заштита домаће производње, стварање бољег привредног амбијента, унапређење образовања и заштита радника, оцијенили су економисти, послодаваци, синдикалци, борци и студенти.

Економисти и привредници

Предсједник Удружења економиста РС "SWOT" Саша Грабовац каже да је смањење незапослености кључно и да на том путу треба повући многе потезе.

- Један од приоритета будуће Владе треба да буде нови закон о раду који се годинама повлачи у економским политикама као нешто што треба усвојити. У предизборној години то није учињено, али је идућа година право вријеме за болне реформске резове будући да владајућој партији оставља двије до три године да се осјете ефекти таквих потеза - каже Грабовац.

Додаје да друго мјесто на листи приоритета треба да буде смањење пореза и доприноса и повећање неопорезивог дијела дохотка.

- На тај начин би Влада прокламовала борбу против незапослености - истакао је Грабовац напоменувши да би то требало да прати и појачана контрола инспекције рада.

Он сматра да упоредо са смањењем намета треба поједноставити услове пословања, не само за покретање бизниса, већ и за обављање посла.

- Тренутно постоји море парафискалних намета који коштају предузетнике, али им и одузимају вријеме, а у бизнису је вријеме новац - нагласио је Грабовац и додао да је неопходна и реформа правосуђа како би се обезбиједио виши степен правне сигурности.

Директор Економског института Бањалука Војин Мијатовић каже да нову Владу очекује изазован период у економском смислу.

- Будућа Влада треба да заврши започете процесе, првенствено реформе кључних системских закона, од закона о раду до свих осталих који онемогућавају функционисање привреде на прави начин - рекао је Мијатовић и додао да је неликвидност акутни проблем привреде и да због тога Влада мора створити бољи пословни амбијент и смањити намете.

Према његовим ријечима, пред Владом ће се наћи изазов у вези са управљањем јавним средствима и проблемима у буџету.

- Потребно је обезбиједити повољније изворе финансирања привредних активности. Оно што је започето путем Инвестиционо-развојне банке РС прије неколико година сада треба добити нови замајац да се исфинансирају до краја и рефинансирају пројекти које су привредници покренули. То би требало да буде суштина у првом таласу реаговања, а те потезе би требало да прати реформа здравственог, социјалног и пензионог система, те доношења закона о раду који овакав какав јесте представља рак-рану нашег друштва - казао је Мијатовић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Предраг Згоњанин истиче да је неопходно заштитити домаћу производњу и донијети нови закон о раду.

- Помоћ коју земље ЕУ дају послодавцима је 12 пута већа него код нас. Знамо да су држава и привреда у тешкој ситуацији, али има начина да дио новца нађемо у буџету, јер без привреде нема ничега - рекао је Згоњањин.

Додао је да је потребно смањити администрацију природним одливом или дио радника преусмјерити у реални сектор.

- Послодавци ће наставити да инсистирају на повећању неопорезивог дијела плате и на смањењу парафискалних намета. Осим тога треба реформисати школство - истакао је Згоњанин.

Радници, борци, студенти

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић напомиње да тренутно има много радника чија се права не поштују и који не могу да овјере здравствену књижицу и да буду пензионисани.

- Оно што пуни буџет РС и што треба да одржи потрошњу до сада је било у запећку и то више не смије да се дозволи - истакла је Мишићева.

За предсједника Борачке организације РС Миломира Савчића приоритет треба да буде запошљавање борачких категорија.

- Неопходан је цјеловит програм у којем би се дефинисало збрињавање демобилисаних и незапослених бораца, да се онима пред пензију обезбиједе услови за пензионисање, а да се остали запосле - рекао је Савчић и додао да обавезно треба да буде настављено стамбено збрињавање борачких категорија.

Предсједник Уније студената РС Боривој Обрадовић сматра да будућа Влада мора високо образовање позиционирати високо на листи приоритета.

- Нова петогодишња стратегија развоја високог образовања треба да буде урађена квалитетно, да се установе строжи критеријуми за отварање нових студијских програма и докторских студија јер је присутна хиперпродукција кадрова - рекао је Обрадовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана