Закону о јефтинијој храни истекао рок

Маријана Миљић Бјеловук
Закону о јефтинијој храни истекао рок

БАЊАЛУКА - О увођењу нулте стопе пореза на основне животне намирнице поново ће крајем овог мјесеца причати у Сарајеву и то у Дому народа Парламента БиХ, а апсурд је што ће пред делегатима бити закон који је важио до краја прошле године и који, дакле, више није примјењив.

Наиме, на сједници Дома народа Парламента БиХ, која је заказана за 28. март, је и извјештај Заједничке комисије оба дома Парламента БиХ о усаглашавању текста Закона о порезу на додату вриједност (ПДВ). У том документу стоји да се комисија усагласила да буде уведена нулта стопа порезе на храну, односно виша стопа од 22 одсто на луксуз.

- Овај закон ступа на снагу осмог дана након објављивања у “Службеном гласнику БиХ”, а примјењиваће се до 31. децембра 2022. године - стоји у извјештају Заједничке комисије оба дома Парламента БиХ.

Делегат у Клубу Срба Дома народа Сњежана Новаковић Бурсаћ (СНСД) рекла је да је поменути закон предложен прошле године када је цијели свијет био у паници усљед убрзаног раста цијена и непредвидивости на свјетском тржишту.

- Имајући на уму да се ситуација полако стабилизује када је ријеч о цијенама мислим да ми у овом тренутку треба да стабилизујемо своја поступања и самим тим јавне финансије и све остало. Такви захвати, који су привременог карактера, а који могу да уздрмају јавне финансије мислим да нису добро дошли и нису квалитетна рјешења - казала је “Гласу Српске” Новаковић Бурсаћ.

Сама одредба у закону да он важи до 31. децембра прошле године Новаковић Бурсаћ истиче да значи да је закон непримјењив.

- И самим тим је прошлост, нешто што је немогуће прихватити. Када је нешто у парламентарној процедури мора, као и тај закон, добити неки епилог - завршила је Новаковић Бурсаћ.

Њен колега у Клубу Срба Желимир Нешковић (СДС) је с друге стране за предложена рјешења, јер би увођење нулте стопе пореза на основне животне намирнице донијело и јефтинију храну на домаћем тржишту.

- Сада се поставља питање функционалности предложеног закона, јер је у његовом тексту наведено да важи до краја прошле године. Сам закон ће вјероватно имати потребу за неким новим процедурама. У консултацији са посланицима СДС-а, ПДП-а и покрета “За правду и ред” у Представничком дому договорићемо се о даљим активностима за тај акт - рекао је “Гласу” Нешковић.

Измјене Закона о ПДВ-у, а којим је предвиђено увођење нулте стопе пореза на основне животне намирнице предложен је у БиХ још почетком марта прошле године као одговор на инфлацију. Поред тога акта предложене су биле и измјене Закона о акцизама, односно укидање намета на гориво, али и тај закон је у парламентарној процедури и још није добио епилог.

ММФ, УИО

По питању смањења стопе ПДВ-а, али и укидања акциза недавно су се огласили и у Међународном монетарном фонду (ММФ) те изнијели став да су против предложених рјешења. Поред тога, и из Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ у више неврата су током прошле године поручили да предложена рјешења нису добра, да су политичког карактера те да им је потребно најмање шест мјесеци да би се прилагодили спровођењу измјена Закона о ПДВ-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана