Александар Љубоја, за ”Глас Српске“: Пословна елита на планинској љепотици

МАРИЈАНА МИЉИЋ БЈЕЛОВУК
Александар Љубоја, за ”Глас Српске“: Пословна елита на планинској љепотици

БАЊАЛУКА - Овогодишњи “Јахорина економски форум” окупиће стручњаке из региона, али и из далеке Кине који ће на олимпијској љепотици говорити о дугорочном развоју западног Балкана, вјештачкој интелигенцији, енергетици, али и женама у бизнису те многим другим темама, рекао је предсједник Програмског одбора “Јахорина економског форума 2024.” Александар Љубоја.

Он је у интервјуу “Гласу Српске” навео и да ће по први пут ове године бити установљена и награда за најбољу жену у бизнису у региону.

- Додјељивање те награде требало би да постане традиција - казао је Љубоја, који очекује да ће од 14. до 16. маја, односно у периоду одржавања форума, бити срушен прошлогодишњи рекорд по броју окупљених стручњака и посјетилаца на Јахорини.

ГЛАС: О којим темама ће ове године бити ријечи на форуму?

ЉУБОЈА: Онај један оквир који смо задали себи јесу регионалне интеграције, али о њима ће бити ријечи у једном дужем периоду 2025-2030-2035. Управо у тим смјерницама дуготрајности бирали смо оно што ће на дужим стазама бити актуелно. Прије свега, ту је свјетско питање друштва у цјелини и то употреба вјештачке интелигенције, односно да ли би требало да је се плашимо или ће она допринијети бољем животу и већој материјалној производњи, благостању. Ту је свакако и енергетика, односно питање производње електричне енергије у једном већем обиму за будућност и складиштење, али и стварања регионалног тржишта у земљама западног Балкана гдје би  постојала берза електричне енергије. Један панел биће посвећен и употреби електромобила и препрекама за њихово кориштење.

Радићемо и на једном од најважнијих питања, односно демографији и ресурсима и промјенама које нас у вези са тим очекују. Разговараћемо и о женама предузетницама, односно шта жене представљају у бизнису и установићемо једну награду која ће бити традиционална, а додјељиваће се најуспјешнијој пословној жени у региону.

ГЛАС: Које су још новине?

ЉУБОЈА: Поред награде за најуспјешнију жену у региону, промијењен је и формат форума, односно умјесто два трајаће три дана. Имаћемо и презентацију београдског “Експа 2027” и на тај начин видјећемо имамо ли шансу да учествујемо у великим инфраструктурним радовима које “Експо” подразумијева, односно да ли је то мјесто гдје се наша привреда може представити свјетској привреди. Бићемо упознати са свим  оним што “Експо 2027” у Београду доноси као један од највећих пројеката на западном Балкану. По први пут имаћемо и регионални фестивал вина из земаља бивше Југославије и шире, односно доћи ће винари који ће разговарати о вину као производу који може да буде један од брендова региона, али и шта нас очекује у тој индустрији са аспекта климатских промјена. Наравно, бавићемо се и темама туризма, односно здравственом и дестинацијском туризму. На крају ће бити и разговор премијера Српске Радована Вишковића са привредницима о конкретним проблемима са којима се предузећа суочавају.

ГЛАС: Колики је значај одржавања форума на Јахорини?

ЉУБОЈА: Ово је седми по реду форум који организујемо на Јахорини. Чињеница да је опстаоговори нам да је значајан. Ово је најзначајнија манифестација овог формата у региону, али и шире. Врло брзо ћемо потписати и уговор о сарадњи са Делфи форумом, односно грчким форумом. Препознати смо као једна манифестација на којој има шта да се чује и шта да каже и на којој се могу срести људи из пословне, политичке, али и културне сфере.

ГЛАС: Одакле све долазе стручњаци који ће ове године говорити на “Јахорина економском форуму”?

ЉУБОЈА: Имаћемо заступљене стручњаке из свих земаља региона. Биће и говорници из Грчке, Мађарске, Пољске и Кине. Имаћемо једну велику делегацију из “Хуавеја” и њихови представници говориће на панелима о вјештачкој интелигенцији.

ГЛАС: Колико посјетилаца очекујете?

ЉУБОЈА: Прошле године смо имали око 600 учесника и посјетилаца, а ове године требало би да окупимо око 700 људи на Јахорини. Овај догађај је значајан за олимпијску љепотицу јер ће бити попуњени сви њени смјештајни капацитети, планина ће да живне и на неки начин биће употпуњена и понуда, а све на крају представља и значајан извор прихода планини и то ван сезоне.

Закључци

ГЛАС: На досадашњим форумима који су одржани на Јахорини донесени су и одређени закључци. Шта је са њима, да ли су реализовани?

ЉУБОЈА: Неки од њих су већ имплементирани. На прошлогодишњи закључак смо веома поносни, а ријеч је о томе да смо тражили да се по угледу на Србију омогући младим брачним паровима да буду ослобођени плаћања ПДВ-а при куповини прве некретнине, односно да се износ ПДВ избије из цијене стана. На тај начин мотивишемо младе да раде и остају у Републици Српској и БиХ. Донијели смо низ закључака, а један је и реформа система Завода за запошљавање, али и поједине ствари које се односе на туризам и дефинисање одређених туристичких производа, али и закона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана