Живот предсједника Ирана у опасности

GS
Foto: Telegram

Покушаји потраге и спашавања у вези са хеликоптером из конвоја иранског предсједника Ебрахима Раисија нису могли бити изведени из ваздуха због лошег времена, изјавио је предсједник иранског Црвеног полумјесеца Пир Хусеин Куливенд.

Објаснио је да због неповољних временских услова и јаке магле у региону тренутно није могуће летјети спасилачким хеликоптерима Црвеног полумјесеца, али да екипе претражују терен.

Он је за државну телевизију рекао да је 40 тимова за брзо реаговање послано у то подручје како би помогли у операцији потраге и спашавања.

„Ријеч је о тимовима из градова Техерана, Алборза, Ардабила, Зањана и источног и западног Азербејџана, укључујући 200 хитних и специјализованих спасилаца“, рекао је он.

Осим тога, 15 тимова Црвеног полумјесеца АНСТ (пси трагачи) заједно са два дрона Црвеног полумјесеца су стављени у службу да траже трагове хеликоптера у којем се налази предсједник и његов тим.

„Хеликоптер у којем су били ирански предсједник Ебрахим Раиси и други високи званичници извршио је у недјељу тешко слијетање у сјеверозападну провинцију Источни Азербејџан“, јавила је иранска државна ТВ.

Раиси је у вријеме несреће био у пратњи министра вањских послова Хосеина Амирбдолахијана, гувернера Источног Азербејџана Малика Рехматија и водитеља молитве петком у граду Табриз Ајaтолаха Ал-Хасхем.

Живот иранског предсједника Ебрахима Раисија је у опасности након пада хеликоптера, у којем је са њим био и министар спољних послова Хосеин Амирабдолахијан, рекао је Ројтерсу ирански званичник.

Хеликоптер у којем су били Раиси и Амирабдолахијан срушио се на планинском терену по великој магли на повратку из посјете граници са Азербејџаном.

"И даље се надамо, али информације које долазе са мјеста несреће су веома забрињавајуће", рекао је званичник који је желио да остане анониман.

Државни медији наводе да је најмање 20 тимова за хитне интервенције из провинција Источни Азербејџан, Ардабил и Зањан одмах упућено на мјесто догађаја и да су тренутно укључени у спасилачке операције.

Још нема извјештаја о стању оних који су били у хеликоптеру, укључујући Раисија. Због планинских терена и густе магле, операција потраге и спашавања ће вјероватно трајати неколико сати.

Ирански министар унутрашњих послова Ахмад Вахиди рекао је за државну телевизију да се делегација коју је предводио Раиси враћала са церемоније отварања бране на граници Азербејџана и Ирана.

Он је рекао да је један од хеликоптера у конвоју иранског предсједника морао да изврши "тешко слијетање" због лоших временских услова, додајући да је више спасилачких тимова укључено у акцију.

Али Бахадори Јахроми, портпарол владе, на друштвеној мрежи Икс је навео да је одржана сједница владе у недјељу о инциденту у источном Азербејџану.

„Мохамед Мокхбер, први потпредсједник, који је предсједавао сједницом, одмах је отпутовао у сјеверни град Табриз заједно с другим званичницима владе“, рекао је Јахроми.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана