Закон о мајци чека нову власт

Маријана Миљић Бјеловук
Закон о мајци чека нову власт

БАЊАЛУКА - Од закона о мајци нисмо одустали, али сада су све очи упрте у 2. октобар, тако да конкретније активности о питању кројења то­г акта можемо очекивати тек након формирања нове власти.

Порука је то републичког Удружења породица са четворо и више дјеце “Четири плус” које је заговорник да у Српској буде усвојен закон о мајци.

- Сви су сада посвећени изборима у октобру. У контакту смо са представницима власти у Српској, прије свега са предсједницом РС Жељком Цвијановић, али и са ресорним министарством. Договорили смо се да не идемо са хитном процедуром усвајања закона о мајци јер то није могуће. Потребно је измијенити низ законских и подзаконских аката јер улазимо и у многе сфере. За то је потребно много времена - рекао је “Гласу Српске” предсједник удружења Миладин Готовац.

Подвукао је да нису и неће одустати од то­г акта и начелног договора да незапослене мајке мјесечно примају 20 одсто просјечне плате у РС за свако рођено дијете до навршених 18 година живота, а оне које раде дупло мање. 

- Ми смо тај концепт доставили ресорном министарству, али и посланичким клубовима. Тај костур је направљен. Међутим, сада су приоритет неке друге ствари. Ако нисмо сада на том питању активни, то не значи да се ништа неће радити на кројењу то­г закона одмах након избора. Премијер Радован Вишковић није направио себи тај луксуз да иде с једним таквим законом, а да нема потпуно јасну визију одакле исфинансирати све што би било дефинисано законом - навео је Готовац.

Нагласио је да има утисак да институције у Српској нису одустале од закона о мајци.

- Али да будемо искрени, сада тренутно се не дешава ништа. Чекамо нову власт. Сви ми смо подређени изборима. Са киме ћемо даље разговарати о то­м акту, видјећемо већ након 2. октобра - поручио је Готовац.

О закону о мајци увелико се говорило крајем прошле године, а из удружења “Четири плус” навели су да су од четири предложене варијанте усаглашене двије, односно да незапослене мајке примају мјесечно 20 одсто од просјечне плате за свако рођено дијете до навршених 18 година живота, а оне које раде дупло мање. Те мјере би, како наводе, дале позитивне ефекте на популациону и пронаталитетну политику РС.

- Овај пронаталитетни захват у виду законског рјешења коштао би Српску око 250 милиона марака годишње. Овакво законско рјешење у старту би смањило одлив становништва, прије свега мајки и дјеце. Поред тога, зауставило би депопулизацију и негативан природни прираштај, вратило повјерење у институције те ојачало мајку и породицу - казао је још раније Готовац и додао да би предложеним мјерама било обухваћено око 164.000 породица.

Подршка

Приједлоге удружења “Четири плус” подржали су и представници политичких партија у Српској који су још раније поручили да је закон о мајци и те како потребан Републици. Навели су да је циљ то­г акта сачувати и спасти мајку те заштитити и ојачати породицу као основну ћелију друштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана