Захарова: За посљедице антисрпске резолуције о Сребреници биће одговоран Запад

Танјуг
Захарова: За посљедице антисрпске резолуције о Сребреници биће одговоран Запад

МОСКВА - Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да је резолуција о Сребреници "исполитизована и антисрпске природе" и да ће за њене штетне посљедице бити одговорне западне државе.

Захарова је оцијенила да је намјера резолуције била да се одговорност "свали на српски народ, кажњавајући га због слободоумља, независности и неспремности да се покори наредбама НАТО".

Она је додала да ће ефекат резолуције бити супротан од декларисаног, према којем је циљ помирење три државотворна народа у Босни и Херцеговини.

-Документ који је усвојила Генерална скупштина само ће погоршати постојеће разлике и повећати потенцијал за сукоб на Балкану. Дејтонски мировни споразум, који је у основи државности БиХ, је под пријетњом - додала је Захарова, напомињући да је, супротно том споразуму, резолуција донесена пред УН без консензусне одлуке Предсједништва БиХ.

-У томе су их активно подржали представници земаља НАТО који сносе главну одговорност за трагичне догађаје у Југославији, укључујући Сребреницу -, указала је Захарова у тексту објављеном на сајту Министарства спољних послова Русије.

Она је додала да су "непринципијелни покретачи антисрпског подухвата" били Руанда и Њемачка која је током Другог свјетског рата извршила највећи геноцид у историји човјечанства“.

-Русија је заједно са истомишљеницима покушала да уразуми ауторе антисрпске идеје. Западњаци нису хтјели да слушају ни нас, ни Србе. Штетне посљедице остају њима на савјести - упозорила је Захарова.

Генерална скупштина УН усвојила је 23. маја резолуцију којом се 11. јул одређује као датум за Међународни дан сјећања на геноцид у Сребреници са 84 гласа за, 19 против и 68 уздржаних гласова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана