Америчке санкције на западном Балкану важиће још годину

Г.С.
Америчке санкције на западном Балкану важиће још годину

ВАШИНГТОН - Џо Бајден, предсједник Сједињених Држава, продужио је за годину дана уредбу о ванредним мјерама за подручје западног Балкана - која важи до 26. јуна 2024.

У објави Бијеле куће наведено је да стране које угрожавају мир и напоре у стабилизацији западног Балкана представљају пријетњу по америчку спољну политику.

„Потези који угрожавају мир и међународне напоре у стабилизацији стања на Западном Балкану, укључујући насиље и активности које коче напредовање ка ефикасној и демократској управи и пуној интеграцији у трансатлантске институције, представљају изузетну пријетњу по националну безбједност и спољну политику Сједињених Држава”, прецизирано је у саопштењу о продужењу важења уредбе.

Наведено је и да је 26. јуна 2001. уредбом под бројем 13219 тадашња администрација прогласила ванредне мјере на подручју Западног Балкана – и то у складу са Законом о међународним ванредним економским овлашћењима.

То је, како је указано, примијењено као вид рјешавања пријетњи националној и спољној политици САД-а.

Указано је да је садржај уредбе измијењен 2003, да би се примијенили додатни кораци у вези са ометањем примјене Охридског оквирног споразума из 2001. према Сјеверној Македонији, преноси Глас Америке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана