Američke sankcije na zapadnom Balkanu važiće još godinu

G.S.
Američke sankcije na zapadnom Balkanu važiće još godinu

VAŠINGTON - Džo Bajden, predsjednik Sjedinjenih Država, produžio je za godinu dana uredbu o vanrednim mjerama za područje zapadnog Balkana - koja važi do 26. juna 2024.

U objavi Bijele kuće navedeno je da strane koje ugrožavaju mir i napore u stabilizaciji zapadnog Balkana predstavljaju prijetnju po američku spoljnu politiku.

„Potezi koji ugrožavaju mir i međunarodne napore u stabilizaciji stanja na Zapadnom Balkanu, uključujući nasilje i aktivnosti koje koče napredovanje ka efikasnoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije, predstavljaju izuzetnu prijetnju po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Država”, precizirano je u saopštenju o produženju važenja uredbe.

Navedeno je i da je 26. juna 2001. uredbom pod brojem 13219 tadašnja administracija proglasila vanredne mjere na području Zapadnog Balkana – i to u skladu sa Zakonom o međunarodnim vanrednim ekonomskim ovlašćenjima.

To je, kako je ukazano, primijenjeno kao vid rješavanja prijetnji nacionalnoj i spoljnoj politici SAD-a.

Ukazano je da je sadržaj uredbe izmijenjen 2003, da bi se primijenili dodatni koraci u vezi sa ometanjem primjene Ohridskog okvirnog sporazuma iz 2001. prema Sjevernoj Makedoniji, prenosi Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana