Немјерљива жртва бораца Касиндола

Срна
Немјерљива жртва бораца Касиндола

ИСТОЧНА ИЛИЏА - Жртва коју су борци Касиндола дали за тадашњу Српску Илиџу, Српско Сарајево и Републику Српску немјерљива је, од првог дана успостављања линије одбране није било одступања, истакнуто је у оквиру обиљежавања "Дана Касиндолског батаљона".

Члан Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Шеховац нагласио је да је прве злочине у Сарајевском пољу 1992. године починила такозвана Армија БиХ, наводећи да су прве жртве Касиндола биле на Кланцу, када је неколико припадника Војске Републике Српске убијено у засједи.

-Да тај дан нису одбранили линију, овај рат би отишао у другом правцу и читава регија би изгубила територију и били би злочини - навео је Шеховац.

Према његовим ријечима данас се сви у Касиндолу сјећају људи који су дали највредније, свој живот за Српско Сарајево и Републику Српску.

У оквиру ове манифестације данас је код спомен-обиљежја у овој мјесној заједници служен парастос за 99 припадника Касиндолског батаљона Војске Републике Српске, који су животе положили за стварање Српске.

Предсједник Организационог одбора Слободан Маунага истакао је да борци овог батаљона након успостављања борбене линије нису нападали и ишли напријед, али да нису смјели ни назад јер су у свом крају имали нејач, старе и жене.

-Од успостављања линије првог дана становници Касиндола нигдје нису ишли напријед. Увијек су стајали јер су иза себе имали нејач. Није могло бити одступања и за овако мало мјесто велики је проценат људи који су дали животе у темеље Републике Српске -  навео је Маунага.

Истакао је да га радује што манифестација из године у годину окупља све већи број људи, наводећи да је у походу на Кланац, гдје су биле прве жртве Касиндола, било и много омладине.

Замјеник начелника општине Источна Илиџа Мирослав Лучић истакао је да је жртва коју су борци Касиндола дали за тадашњу Српску Илиџу, Српско Сарајево и Републику Српску немјерљива, наводећи да је број од 99 погинулих за Касиндо заиста велики.

-Када погледате карту пријератне Илиџе, можете видјети да тамо гдје су били муслимани, Бутмир, Соколовић колонија и Храсница нисмо имали никаквих нападних активности, а њихови први напади били су према српским територијама. Ми након одбране нисмо прешли у контраофанзиву, него смо остали на мјестима гдје је наша земља и наш народ - истакао је Лучић.

Лучић, који је током рата био замјеник команданта Српске гарде Илиџа, рекао је да је нетачна прича о агресији која се форсира, наводећи догађаје од 22. априла 1992. године.

-Муслиманска страна је то на почетку означавала као „напад на Илиџу“, а временом су ту активности преименовали у „одбрану Илиџе“. И то је један од показатеља да смо били на задатку да бранимо српску територију, а да су они изводили агресивне акције - рекао је Лучић.

Он је подсјетио да су Срби на почетку Одбрамбено-отаџбинског рата само стали на браник својих насеља, те да нису предузимали офанзивне акције у смислу заузимања територије на којој су се налазили муслимански војници и народ.

-Лијепо је да велики број људи Источног Сарајева долази на ову манифестацију и тако показује своју приврженост, како нашој борби у Одбрамбено-отаџбинском рату, тако и нашој будућности и генерацијама које долазе - истакао је Лучић.

Изасланик предсједника Републике Српске Урош Бјелица захвалио је борцима Војске Републике Српске што су младима оставили државу, која се сада мора бранити знањем.

-Они су дали најважније за Републику Српску, а на нама младима јесте да је очувамо. То ћемо урадити тако што ћемо је бранити знањем, познавањем историје и обиљежавањем оваквих догађаја. Они су Републику Српску бранили оружјем, ми је данас бранимо знањем и тако треба да раде сви млади - рекао је Бјелица новинарима.

Жена погинулог борца Радмила Кутлача рекла је да су у њеној породици угашена два млада живота, наводећи да је тужна сваки пут када се њихова имена помену, али да јој је у исто вријеме драго када види колико људи долази на овакве помене.

У протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату погинуло је 99 припадника Касиндолског батаљона, а заједно са борцима Прве и Друге сарајевске бригаде и Оклопне јединице на ратиштима од Олова до Трескавице страдало је више од 130 припадника Војске Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана