Јовановић: Лицемјерство Запада ојачало и ујединило српски народ

Срна
Јовановић: Лицемјерство Запада ојачало и ујединило српски народ

БЕОГРАД - Бивши министар иностраних послова СР Југославије (СРЈ) Живадин Јовановић оцијенио је да је српски народ само ојачало и ујединило лицемјерство Запада који је онемогућио да у Савјету безбједности УН почетком године буде расправљано о агресији НАТО-а на СРЈ, а истовремено је у потаји учинио све да припреми терен да Генерална скупштина УН усвоји антисрпску резолуцију о Сребреници.

"Та кампања Запада против српског политичког фактора само је убрзала и улила већу одлучност Србији, Републици Српској и њиховим руководствима да одрже иницијални, први Свесрпски сабор и усвоје декларацију која има историјски значај", рекао је Јовановић Срни.

Он је подсјетио да је одбијање да се у Савјету безбједности УН, на захтјев Русије, у марту расправља о агресији НАТО-а на СР Југославију, између осталог образложено ријечима "да то није тијело које се бави историјом него актуелном политиком и да не би требало подсјећати на прошлост него гледати у садашњост и будућност".

"Мислим да је један такав догађај био довољан да упозори Србију, Републику Српску и цели српски народ, па и свет, а посебно Русију као највећу словенску земљу да Запад покушава да своју експанзионистичку политику оправда и да за злочине које чини по Европи и свету оптужи управо жртве те политике, агресије, интервенционизма и експанзије", рекао је Јовановић.

Он је указао на то да се иза леђа Србији и цијелој свјетској јавности припремао некакав нацрт резолуције о Сребреници практично у исто вријеме док су текли напори да се одржи сједница Савјета безбједности о агресији НАТО-а која би имала дубок значај за мир, безбједност, политичко рјешење свих проблема, за поштовање међународног права и повеље УН и која би у крајњој линији реафирмисла значај Савјета безбједности и његове одлуке, укључујући и значај Резолуције 1244.

"Посебно су то крили од српске дипломатије, српске Владе са којом су све време водили интензиван дијалог о низу других питања укључујући и дијалог у вези са Косовом и Метохијом", напоменуо је Јовановић.

Он је рекао да, међутим, није испало онако како је Запад замислио и да је сједница Генералне скупштине УН више пута одгађана.

"Они су и раније покушавали да та седница буде одржана у Савету безбедности. Сетимо се иницијативе Велике Британије да Савет безбедности усвоји резолуцију о Сребреници и да обавеже правно обавезујућом одлуком друге да поштују догађај у Сребреници као `геноцидан`", подсјетио је Јовановић.

Он је навео да је сједница одгађана јер су најмоћнији сматрали да ће то ићи лако, али су тада осјетили мобилизацију српске дипломатије и српских пријатеља широм света.

"Ишли су у лов на медведа, а уловили су зеца. Њихова моћна дипломатија и уцењивачки капацитет који су обилно користили, нарочито према земљама глобалног југа, показали су немоћ и декаденцију и у целој тој активности Запада они су постигли сасвим супротне резултате", сматра Јовановић.

Према његовим ријечима, умјесто да добију најширу подршку и демонстрирају дисциплину и уцјењивачки капацитет, показало се да већина земаља у свијету више није у страху и да Западу више не дјелују никаква обећања нити пријетње.

"То је био дебакл Запада. Уместо да ојача његова глобалне позиције, та офанзива представља срозавање престижа, утицаја и било каквог поштовања Запада широм света", рекао је Јовановић.

Више од 100 земаља није поклекло

Он је нагласио да је чињеница да више од 100 земаља није поклекло пред уцјенама и пријетњама показатељ глобалних промјена ка мултиполаризацији свјетских односа који иду у прилог промјенама глобалних односа, инклузивном свјетском поретку са акцентом на равноправности и поштовању суверенитета и територијалног интегритета свих земаља, и у прилог принципу неинтервенционизма, а против употребе силе, притисака и уцјена.

"На крају, иако су кренули са усвајањем документа Савета безбедности који има правну обавезујућу снагу у светским односима, завршили су једним папиром, текстом који је резолуција Генералне скупштине, односно необавезујући документ који има саветодавни карактер. Показало се да таква политика притисака, тенденционизма и лажи нема перспективу, а кампања Запада само је ојачала Србе, што смо недавно сведочили на Свесрпском сабору", рекао је Јовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана