Jovanović: Licemjerstvo Zapada ojačalo i ujedinilo srpski narod

Srna
Jovanović: Licemjerstvo Zapada ojačalo i ujedinilo srpski narod

BEOGRAD - Bivši ministar inostranih poslova SR Jugoslavije (SRJ) Živadin Jovanović ocijenio je da je srpski narod samo ojačalo i ujedinilo licemjerstvo Zapada koji je onemogućio da u Savjetu bezbjednosti UN početkom godine bude raspravljano o agresiji NATO-a na SRJ, a istovremeno je u potaji učinio sve da pripremi teren da Generalna skupština UN usvoji antisrpsku rezoluciju o Srebrenici.

"Ta kampanja Zapada protiv srpskog političkog faktora samo je ubrzala i ulila veću odlučnost Srbiji, Republici Srpskoj i njihovim rukovodstvima da održe inicijalni, prvi Svesrpski sabor i usvoje deklaraciju koja ima istorijski značaj", rekao je Jovanović Srni.

On je podsjetio da je odbijanje da se u Savjetu bezbjednosti UN, na zahtjev Rusije, u martu raspravlja o agresiji NATO-a na SR Jugoslaviju, između ostalog obrazloženo riječima "da to nije tijelo koje se bavi istorijom nego aktuelnom politikom i da ne bi trebalo podsjećati na prošlost nego gledati u sadašnjost i budućnost".

"Mislim da je jedan takav događaj bio dovoljan da upozori Srbiju, Republiku Srpsku i celi srpski narod, pa i svet, a posebno Rusiju kao najveću slovensku zemlju da Zapad pokušava da svoju ekspanzionističku politiku opravda i da za zločine koje čini po Evropi i svetu optuži upravo žrtve te politike, agresije, intervencionizma i ekspanzije", rekao je Jovanović.

On je ukazao na to da se iza leđa Srbiji i cijeloj svjetskoj javnosti pripremao nekakav nacrt rezolucije o Srebrenici praktično u isto vrijeme dok su tekli napori da se održi sjednica Savjeta bezbjednosti o agresiji NATO-a koja bi imala dubok značaj za mir, bezbjednost, političko rješenje svih problema, za poštovanje međunarodnog prava i povelje UN i koja bi u krajnjoj liniji reafirmisla značaj Savjeta bezbjednosti i njegove odluke, uključujući i značaj Rezolucije 1244.

"Posebno su to krili od srpske diplomatije, srpske Vlade sa kojom su sve vreme vodili intenzivan dijalog o nizu drugih pitanja uključujući i dijalog u vezi sa Kosovom i Metohijom", napomenuo je Jovanović.

On je rekao da, međutim, nije ispalo onako kako je Zapad zamislio i da je sjednica Generalne skupštine UN više puta odgađana.

"Oni su i ranije pokušavali da ta sednica bude održana u Savetu bezbednosti. Setimo se inicijative Velike Britanije da Savet bezbednosti usvoji rezoluciju o Srebrenici i da obaveže pravno obavezujućom odlukom druge da poštuju događaj u Srebrenici kao `genocidan`", podsjetio je Jovanović.

On je naveo da je sjednica odgađana jer su najmoćniji smatrali da će to ići lako, ali su tada osjetili mobilizaciju srpske diplomatije i srpskih prijatelja širom sveta.

"Išli su u lov na medveda, a ulovili su zeca. Njihova moćna diplomatija i ucenjivački kapacitet koji su obilno koristili, naročito prema zemljama globalnog juga, pokazali su nemoć i dekadenciju i u celoj toj aktivnosti Zapada oni su postigli sasvim suprotne rezultate", smatra Jovanović.

Prema njegovim riječima, umjesto da dobiju najširu podršku i demonstriraju disciplinu i ucjenjivački kapacitet, pokazalo se da većina zemalja u svijetu više nije u strahu i da Zapadu više ne djeluju nikakva obećanja niti prijetnje.

"To je bio debakl Zapada. Umesto da ojača njegova globalne pozicije, ta ofanziva predstavlja srozavanje prestiža, uticaja i bilo kakvog poštovanja Zapada širom sveta", rekao je Jovanović.

Više od 100 zemalja nije pokleklo

On je naglasio da je činjenica da više od 100 zemalja nije pokleklo pred ucjenama i prijetnjama pokazatelj globalnih promjena ka multipolarizaciji svjetskih odnosa koji idu u prilog promjenama globalnih odnosa, inkluzivnom svjetskom poretku sa akcentom na ravnopravnosti i poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja, i u prilog principu neintervencionizma, a protiv upotrebe sile, pritisaka i ucjena.

"Na kraju, iako su krenuli sa usvajanjem dokumenta Saveta bezbednosti koji ima pravnu obavezujuću snagu u svetskim odnosima, završili su jednim papirom, tekstom koji je rezolucija Generalne skupštine, odnosno neobavezujući dokument koji ima savetodavni karakter. Pokazalo se da takva politika pritisaka, tendencionizma i laži nema perspektivu, a kampanja Zapada samo je ojačala Srbe, što smo nedavno svedočili na Svesrpskom saboru", rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana