СДС одлучио под којим називом иде на изборе

Срна
Foto: Срна

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Српска демократска странка (СДС) на локалне изборе у октобру излази под именом “СДС-Воља народа”, одлучио је данас Главни одбор странке.

Формиран је и Главни изборни штаб на чијем челу је Желимир Нешковић.

Предсједник Главног одбора Јовица Радуловић рекао је новинарима да су Предсједништво странке и њен предсједника овлаштени да предузму све активности да би све кандидатске листе испуниле услове пред Централном изборном комисијом (ЦИК).

Један од закључака је и да се настављају активности, укључујући и судски процес пред Уставним судом БиХ како би СДС “побио” одлуке ЦИК-а и Апелационог ођељења Суда БиХ, јер сматрају да су те одлуке ускратиле изборно право и странци и бирачима.

Предсједник СДС-а Милан Миличевић рекао је да СДС наставља правну борбу кроз апелацију Уставном суду што, сматра, има много шири значај од појаве странке на локалним изборима.

“Овај поступак је много важније питање, чак и од Републике Српске, јер уколико се СДС-у забрани учешће на изборима, онда се уводи правило у судској пракси гђе ЦИК или било ко други има могућност да казни одређени политички субјект који му из неког разлога није симпатичан или политички подобан”, рекао је Миличевић.

Када је ријеч о изборима, он је навео да у свим општинама на изборе излазе са кандидатским листама и да ће у највећем броју локалних заједница имати кандидате за начелнике и градоначелнике.

Говорећи о најавама о затварању ОХР-а, Миличевић је поновио да је став СДС-а о овом питању познат, јер сматрају да је Кристијан Шмит изабран нелегално и нелегитимно што је ова странка потврдила и кроз закључке Народне Скупштине Републике Српске.

Одговарајући на питање да ли је тачна изјава амбасадора САД у БиХ Мајкла Марфија да СДС није тражио да буде скинут са црне листе Министарства финансија САД, Миличевић је рекао да СДС то није тражио у периоду од 2004. до 2024. године већ “прије неколико мјесеци”.

Шеф Главног изборног штаба СДС-а Желимир Нешковић рекао је да ће једна од првих активности бити прикупљање потписа за очување 9. јануара, а овом приликом је позвао СНСД да покрене све механизме за смјену амбасадора БиХ при УН Златка Лагумџије јер чини огромну штету српском народу и интересима Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана