Ђукановић неће бити замјеник генералног секретара НАТО-а

Г.С.
Ђукановић неће бити замјеник генералног секретара НАТО-а

ПОДГОРИЦА - Бивши предсједник Црне Горе Мило Ђукановић неће ступити на функцију замјеника генералног секретара НАТО-а, пише портал Кликс.

Према информацијама до којих је дошао овај портал, тренутно је у оптицају више имена, али међу њима нема бившег предсједника Црне Горе.

Што се тиче мјеста генералног секретара, ту се од 2014. године налази Јенс Столтенберг. Он је 2022. и 2023. године добио повјерење за по још једну годину на функцији, а мандат му траје до 1. октобра 2024. године.

Како су саопштили свјетски медији, а потврдио извор из Брисела, у Алијанси су сагласни да га замијени Марк Руте, бивши премијер Холандије.

Руте је током својих мандата на мјесту лидера Холандије био изразито проевропски и про-НАТО оријентисан, а имајући у виду његове добре односе с лидерима кључних земаља Алијансе, његово именовање има смисла.

Према правилима НАТО-а, замјенике у координацији с генералним секретаром бирају државе чланице Алијансе. Иако је „у оптицају“ много имена, међу њима нема Миле Ђукановића.

Вриједи истаћи и да је његова странка ДПС остала без власти 2020. године, док је Ђукановић изгубио на предсједничким изборима у мају 2023. године од Јакова Милатовића.

Поједини црногорски медији су јављали да се против Ђукановића води истрага те да би ускоро могао бити и ухапшен, али се он још налази на слободи. Ђукановић тренутно није политички активан.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана