Đukanović neće biti zamjenik generalnog sekretara NATO-a

G.S.
Đukanović neće biti zamjenik generalnog sekretara NATO-a

PODGORICA - Bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović neće stupiti na funkciju zamjenika generalnog sekretara NATO-a, piše portal Kliks.

Prema informacijama do kojih je došao ovaj portal, trenutno je u opticaju više imena, ali među njima nema bivšeg predsjednika Crne Gore.

Što se tiče mjesta generalnog sekretara, tu se od 2014. godine nalazi Jens Stoltenberg. On je 2022. i 2023. godine dobio povjerenje za po još jednu godinu na funkciji, a mandat mu traje do 1. oktobra 2024. godine.

Kako su saopštili svjetski mediji, a potvrdio izvor iz Brisela, u Alijansi su saglasni da ga zamijeni Mark Rute, bivši premijer Holandije.

Rute je tokom svojih mandata na mjestu lidera Holandije bio izrazito proevropski i pro-NATO orijentisan, a imajući u vidu njegove dobre odnose s liderima ključnih zemalja Alijanse, njegovo imenovanje ima smisla.

Prema pravilima NATO-a, zamjenike u koordinaciji s generalnim sekretarom biraju države članice Alijanse. Iako je „u opticaju“ mnogo imena, među njima nema Mile Đukanovića.

Vrijedi istaći i da je njegova stranka DPS ostala bez vlasti 2020. godine, dok je Đukanović izgubio na predsjedničkim izborima u maju 2023. godine od Jakova Milatovića.

Pojedini crnogorski mediji su javljali da se protiv Đukanovića vodi istraga te da bi uskoro mogao biti i uhapšen, ali se on još nalazi na slobodi. Đukanović trenutno nije politički aktivan.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana