За четири године појели и попили 14,3 милиона КМ

Ведрана Кулага
За четири године појели и попили 14,3 милиона КМ

САРАЈЕВО - Запослени у институцијама БиХ током протекле четири године за јело и пиће на рачун буџета потрошили су 14,3 милиона марака.

За већину тих трошкова нису имали прецизно упориште у законским актима, а анализе ревизора показале су да је сваке године било бројних пропуста приликом трошења новца за репрезентацију.

 

Милионски трошкови

Канцеларија за ревизију институција БиХ утврдила је да су само лани на име репрезентације спискана 3,4 милиона марака, а већина институција овај је новац трошила мимо правила. Тако је, на примјер, ревизијом у Правобранилаштву БиХ утврђено да су из буџетске касе неки запослени трошили новац за јело и пиће током викенда, а разлози се нису могли повезати са пословним активностима. Ненамјенског трошења новца по основу репрезентације је било и у Граничној полицији БиХ, гдје су појединци конзумирали алкохол на рачун пореских обвезника. Пропуста је било и у Парламенту БиХ, гдје је утврђено да су на терет репрезентације евидентиране угоститељске услуге по рачунима Службе за заједничке послове институција БиХ, на којима су као потрошени артикли наведени храна, пиће и воће без било каквих образложења и који се не могу довести у везу са обављањем редовних активности за које је репрезентација одобрена.

Слична ситуација забиљежена је и претходних година, а руководиоци и запослени у многим министарствима, агенцијама, дирекцијама, канцеларијама и другим тијелима на нивоу БиХ упозоравани су да је недопустиво да новац пореских обвезника буде трошен на храну и пиће, чак и данима викенда и за личне потребе. ...

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана